Montessori materyallerinden olan bu harflerin orijinalleri küçük tahta kareler üzerine yapıştırılmış zımpara kağıtları. 3 yaş sonrasında çocuk ilgi göstermeye başladıkça bu harfler çocuğa öğretmenler tarafından tanıtılıyor.
Montessori'de harflerin tanıtılmasında önemli bir nokta, harflerin fonetik ses olarak tanıtılması.
Ör: B harfini tanıtırken BEEEE diye seslenmek yerine bı veya F harfini tanıtırken FEEE değil ffffff olarak tanıtıyorlar. Aslında bu her harfin tek sese tekabül ettiği Türkçe'de çok daha kolay. Başöğretmen M.K. Atatürk'ü bu vesile ile burada saygıyla anıyorum. İngilizce'de daha zor.
Görerek ve duyarak öğretmenin yanında çocuklara kalemle harf çizdirmeye başlatmadan evvel parmak uçları ile dokunarak takip etmenin, havaya veya avucunuzun içine parmak uçları ile harfleri çizmenin, yani hissederek öğretmenin de faydalı olacağına inanıyorum.
Bu harfleri yapmak zor'dan ziyade çok sıkıcı ve zaman alıyor.
Malzemeler:
Mavi ve kırmızı (veya açık mavi ve açık pembe) ağır poster kağıdı
4-5 sayfa ince zımpara kağıdı
Harfler
Karbon kağıdı
Makas ve karton kesicisi
Uhu
Cetvel
Yapılışı:
Önce harfleri ters olarak zımpara kapıdının arkasına çiziyorsunuz. En kolayı harfleri print alıp, karbon kağıdı ile tersinden (kesince zımparalı tarafından düz gözükmesi için) zımpara kağıdının arka tarafına kopyalamak. Karbon kağıdı yoksa veya benim gibi soğukta tekrar çıkıp almaya üşeniyorsanız kullanılmış bir kağıdı çocuğunuzun siyah pastel boyası ile güzelce boyayın. Aynı işi görüyor.
Sonra teker teker bu harfleri kesin. Poster kağıtlarından 8cmx10cm boyutlarında dikdörtgenler kesin. Eğer harfleriniz daha büyük veya daha küçükse ona göre ayarlayabilirsiniz. Maksat harflerin kartonlarda ortaya rahatça yerleşmesi ve çocukların sağından ve solunda tutacak yerleri olması.
Sesli harfler mavi kartonlara, sessizler kırmızılara (veya pembe) yapışacak.
Montessori tanıtımı önce küçük harflerle başlatıyor. Sonra büyük harflere geçiliyor. Bazen düz harfler yerine eğik el yazısı harflerle başlayanlar da olabiliyor. Çocuğunuz harfleri parmağı ile hissedip takip ederken A-A, B-B, C-C diyorsunuz. Ben Türkçe harfleri de yaptım. Bence gayet başarılı oldu. (Kendim yaptım diye demiyorum :)
Harfleri koymak için bir karton süt kabının dibini kestim. İçlerine yerleştirdim. Karton harf kutusunu güzel kaplama kağıdı bulup kaplarsam, fotosunu çekip ekleyeceğim.
Harika olmus pratik anne! Ellerine saglik. Gule gule kullansin cocuklar.
YanıtlaSil