Maria Montessori bunu açıkça şu şekilde ifade etmektedir: “Eğitimde metot değil, insan kişiliği göz önüne alınmalıdır
Çocuğun güçlü bir karakterde yetişmesini sağlamak için “bir bakıma fiziksel ve ruhsal bir hijyene” ihtiyaç vardır. Bu durumda yetişkinlerin görevi çocuğun içindeki yeteneği ve gizli gücü uyandırmak ve onları gelişim sürecinde desteklemektir.Montessori metodunda çocuklar, istedikleri materyalle, istedikleri zaman, istedikleri yerde calışırlar. Dolayısıyla Montessori yönteminin özü, çocuğa önceden hazırlanmış bir çevrede kendi kendini geliştirebileceği şekilde hareket ve faaliyet özgürlüğü tanımayı amaçlayan, kendi kendine oluşan ve gelişen bir yöntem ve sistem anlayışıdır.
Ev okulumuz da işte tam bu nokta da,yaklaşık 1 yıl önce bu çevreyi Etka'ya sunmaya çalışma isteğimizin bir sonucu olarak kendiliğinden oluştu diyebilirim.
Daha sonra atladığımız unuttuğumuz birşeyler olmasın diye planlı yapmaya karar verdik.Haftalık planlar hazırladık.
Devam ettiğimiz ,takip ettiğimiz belli bir kaynak yok
Ben de anasınıfı öğretmeniyim,üniversite yıllarında Montessori eğitimine olan ilgim,araştırmalarm,7 yıllık öğretmenlik tecrübem,blogger arkadaşların yaptıkları,yabancı bloglarda gördüklerim ama en önemlisi Etka'nin o anki hazıroluşlugu ,ilgileri ve ihtiyaçları doğrultusunda şekilleniyoruz. Planımız tamamen esnek yani :)
Bir standardımız yok! Etka'nın hızında ve kendi seviyesini bir üste taşıyacak aktiviteler yapmaya çalışıyoruz.
Amaçlı oyunlar oynuyoruz.
Adım Adım İlerliyoruz...
Sizleri de Bekleriz :)
Bu da Öz Bakım Becerilerini konu aldığımız ve bu hafta uyguladığımız planımız :)
diğer planlarımıza ulaşmak için yukarıda ki linki kullanabilirsiniz.
1 yorum:
Montessori eğitım mantığını ben de çok beğeniyor ve takdir ediyorum. Geçtiğimiz haftalarda 22 aylık kızım için yaşadığımız şehirdeki Montessori okulunu görmeye gittim ve çok etkilendim. 2-5 yaş çocukların hepsi bir arada aynı sınıfta öğrenim görüyor ve hepsi çok mutlu görünüyordu. Bu kadar küçük bir yaş grubunun o kadar olgunca ve istekle oyun oynadığını daha önce hiç görmemiştim. Sınıflardaki materyallerin tamamı bir amaca hizmet ediyor, ve öğretmenlerin en küçük bir davranışı da aynı şekilde. Çocukların kendine ait küçük bir kilimi var ve seçtikleri oyuncakla o küçük kilim üzerinde oynuyorlar, ve gerçekten hiçbir paylaşım sorunu yaşamıyorlar. Küçük çocukların da aynı sınıftaki büyüklerinden görerek örnek davranışlar sergilemesi de aklımda kalan önemli şeylerden.
Sizi de yaptığınız aktiviteler konusunda tebrik etmek istiyorum. Evde bu kadar çok materyal hazırlayıp, çocuğunuza sunduğunuz için. Sadece merak ettiğim konu homeschooling yaparken sosyalleşme ihtiyacını nasıl karşılıyorsunuz? Çevremdeki homeschooling yapan diğer annelere de sorduğum ilk soru bu oluyor genelde. Sizin yönteminizi de merak ettim.
Kolaylıklar diliyorum ve California'dan sevgilerimi gönderiyorum..
İpek
:)
Yorum Gönder