Yasal Uyari

Aksi belirtilmedikce bu sitede yayinlanan tum yazilarin ve fotograflarin telif hakki yazarina aittir. Izinsiz yapilan tum alintilar icin hukuki yollarin acik oldugu hatirlatilir.
-----------------------------------------

Tanitim

Bu blog, cok yazarli olup Montessori Egitimi mail grubu uyelerinin yazilarindan olusmaktadir ve Montessori Egitimi ile ilgili yazilar icermektedir. Yazarin ismi (ya da takma ismi) yazinin genelde basinda ya da sonunda yer almaktadir.

Buyuyorum Egleniyorum Ogreniyorum aktiviteleri her iki haftada bir konu degistiren ve uyelerimizin cocuklar ile yaptigi calismalari icermektedir.

Buyrun, hosgeldiniz...


5 Temmuz 2010 Pazartesi

BEÖ- DENEY (NAR, 32 ay)

Su-Buz deneyleri-1

'Hadi birlikte deney yapalım mı Nar?' diye sorduğumda deney kelimesinin uyandırdığı merakla pek heyecanlandı Nar. Önceden de benzer aktiviteler yapmıştık ama bu kez bunun adını deney olarak koyunca daha cazibeli oldu sanırım.
Nar önce oyuncaklarından birkaç parça topladı, hepsini plastik bir kabın içine doldurduktan sonra üzerine şişeden su doldurdu. Birlikte derin dondurucuya koyduk kabı. Ertesi gün kabı dolaptan çıkardığımızda Nar'ın ilk tepkisi enteresandı, buzun içinden kenarı görünen tokasına bakıp "bu benim tokam ama, çıkmıyoooo!' diye biraz mızmızlandı. Buzun içine sıkışmış parçaların bir daha hiç çıkmayacağını düşündü. Ilık su dolu şişeyi buzun üzerine dökmesiyle birlikte 'acaba ilk önce hangi oyuncak buzdan kopup kurtulacak?' oyununu tabi hemen çok sevdi. Bütün parçalar buzdan çıktıktan sonra, her birini tek tek kuruladı havluyla..





Su-buz deneyleri-2

Bu deneyin ilk kısmına ait fotoğrafları maalesef bulamadım, nereye kaydettiysem. Aslında önce renkli su oluşturma yaptık. Birer bardak suyun içine seçtiğimiz renklerden gıda boyası ekledik azar azar. Nar iyice bir karıştırdı bardaklardaki suları. Sonra bunları bir muffin kalıbının gözlerine doldurduk ve buzluğa yerleştidik.
Ertesi gün bir kova suyun içine teker teker buz kalıplarını attık, Nar buzların eriyişiyle birlikte renklerin dağılışını izledi. Bir kalıp mavi buzla da kalınca bir kartonunu üzerine buz-boyama çalışması yaptık, o da kendi çapında bir resim oldu:)


idilvenar