Yasal Uyari

Aksi belirtilmedikce bu sitede yayinlanan tum yazilarin ve fotograflarin telif hakki yazarina aittir. Izinsiz yapilan tum alintilar icin hukuki yollarin acik oldugu hatirlatilir.
-----------------------------------------

Tanitim

Bu blog, cok yazarli olup Montessori Egitimi mail grubu uyelerinin yazilarindan olusmaktadir ve Montessori Egitimi ile ilgili yazilar icermektedir. Yazarin ismi (ya da takma ismi) yazinin genelde basinda ya da sonunda yer almaktadir.

Buyuyorum Egleniyorum Ogreniyorum aktiviteleri her iki haftada bir konu degistiren ve uyelerimizin cocuklar ile yaptigi calismalari icermektedir.

Buyrun, hosgeldiniz...


13 Aralık 2010 Pazartesi

BEÖ- TAKVİM (NAR, 3 yaş)

Geçen gün bu haftanın etkinlik konusu geldiğinde bu ağacı yapıyorduk Nar'la, bu da bir çeşit takvim sayılır diyerek paylaşmak istedim. İnternetten 'Advent Calendar' adı altında nefis örneklerini, çeşitlerini bulabileceğiniz bir etkinliğin biraz uyarlanmış hali bu, tek farkı ayın 24'üne kadar değil, 31'ine, yılbaşına kadar sürüyor olması. Önce iki büyük kağıda bol bol yeşil boyama yaptı Nar, sonra bunu çam ağacı şeklinde kesip duvara yapıştırdık, bantlama kısmı en eğlencelisi Nar için. Üstüne de bir kırmızı yıldız kondurduk. İşin en lezzetli kısmı bundan sonra başladı, internetten indirdiğim (kidssoup) küçük paket kalıplarını kesip yapıştırdık. içlerine teker teker Nar en sevdiği çerezleri doldurdu, bazılarına da seve seve çikolata koydu. Paketlerin tepesini delgeçle delip ip geçirdik, sonra da çam ağacına zımbaladığım kırmızı kurdeleye astık. Ay sonuna kadar her gün Nar bir sürpriz paketi açıp içindekini yiyecek. Bunlar ille ki yiyecek olmak zorunda değil, her güne bir etkinlik de yazıp koyabilirsiniz, bazı paketlerin içine ben Nar'dan habersiz bir iki fazladan sürpriz de hazırlıyorum, örneğin bir gün birlikte bir yeniyıl şarkısı söylemek, başka bir gün birlikte çam ağacı süslemek, başka bir gün yılbaşı kartı hazırlamak gibi. Bu haftasonuna denk gelen paketlerden birine topluluğun 'Şehir kartları hazırlama' etkinliğini koyucam. Her gün, açıp içindekileri yedikten sonra pakete bir yuvarlak çıkartma yapıştırıyor Nar. Bakalım ay sonuna kadar paketlerin içi dolu kalabilecek mi:)






idilvenar

10 Aralık 2010 Cuma

Aç-Kapa Oyunu

Berna & Ekin (4 yaş)
http://ekinvebiz.blogspot.com/

Evde bulunan kapaklı, fermuarlı, geçmeli, çevirmeli :) kutu, kavanoz ve benzeri eşyaları toplayıp aç-kapa oyunu için sepet oluşturdum. Ekin sırayla açıp kapadı :)) Günlük hayatta karşılaştığı tüm açıp kapama işleri için iyi bir pratik yapma imkanı sağlıyor bu oyun.





8 Aralık 2010 Çarşamba

Sürpriz Sepet (Almina -14 Ay)


Bir süre önce Tim Seldin'in kitabında okumuştum "Sürpriz Sepet"i. İlk okuduğumda çok hoşuma gitmişti. İlk fırsatta yapmaya karar vermiştim ancak biraz gecikti. Nihayet bu hafta sonu bu etkinliği gerçekleştirdim. Kitabın ışığında evdeki Almina için ilginç olabilecek eşyaları topladım. Sepetimizde: Minik çalı süpürgesi, peluş ile kaplı minik defter, minik kalaylı testi, iki tane minik tahta mandal, bir yumak yün, ahşap peçetelik, bir tahta kaşık, şifondan bir toka, saten kurdele, cam boncuklardan yapılmış kolye, bir cüzdan, iki adet taş, lavanta kesesi, karanfil kesesi, içinde boncukların olduğu minik bir kavanoz.
Kitapta sepete metal eşyalar, taş gibi doğal objeler, tahta, cam, kumaş ve deri objelerin konulması önerilmekteydi. Ayrıca koku duyusunu kullanması için kokulu bitki paketleri de önerilmekteydi.
Kitapta sepetin yeterince uyarıcı olduğu için dinlenmiş bir anında sepeti önüne koyun diyordu. Almina öğle uykusunda iken tüm oyuncaklarını ortadan kaldırdım. Uyanınca çorbasını içirdim ve sepeti getirdim. Daha önce oyuncakların olduğu bir sepet olduğu için hemen keşfetmeye başladı. En çok taş, cüzdan ve yumak ile ilgilendi. Çok uzun bir süre onlarla oynadı. Önce bir taşı eline aldı ve salladı ses çıkmayınca ikinci taşı aldı ve birbirine vurdu. Çıkan ses hoşuna gitti ve bir süre devam etti. Boncuk kavanozunu salladı boncukların sesi hoşuna gitti ve bana açtırmaya çalıştı. Açılmadığını söyledim bir süre ısrar etti sonra başka nesneye geçti. Kolyeyi boynuna taktı. Bir süre boynunda kolye ile oynamaya devam etti. Tahta kaşığı bulur bulmaz bana vermek istedi. Çok ısrar etti, sanırım yemek yaparken kullandığımı hatırladı. Oldukça şaşırttı beni. Küçük mandalları toka zannetti ve kafasına takmaya çalıştı, bir süre inceledi. Peçeteliği açıp kapadı bu ses de hoşuna gitti. Açılan yere taş ve yumağı koydu kapağı açtı – kapadı. Bir kedi gibi uzun süre yumak ile oynadı. En sevmedikleri Koku keseleri oldu. Koklamasını söyledim, bir kere kokladıktan sonra yüzünü buruşturdu ve bir daha da ilgilenmedi. Küçük süpürgeden de pek hoşlanmadı.
Çok hoş iki saat geçirdik. En sonunda not aldığım kalemi farketti ve kaleme doğru geldi böylece sepet ile ilgimiz kesilmiş oldu. Tepkileri ile beni gerçekten şaşırttı, kurabiyem gerçekten büyümüş. Almina da ben de çok keyif aldık. Arada sepetteki eşyaları değiştirerek bu etkinliğe devam edeceğim. Tüm annelere denemeleri tavsiye olunur. Yalnız ufak bir not; hem bebeğinizin tepkisini görmek, hem de oyuncak olmayan objelerle uğraştığı için her hangi bir tatsızlığa mahal vermemek için yalnız bırakmamanızı öneririm.

1 Aralık 2010 Çarşamba

Kum Tepsisi (NAR-36 ay)

Ne zamandır hazırlamayı düşündüğüm tepsiyi nihayet yapabildim, biraz da kumsuzluktan ertelenmişti, sonra da zamansızlıktan. Neyse ki kumu buldum sonunda (ELC oyuncaklarından su-kum masasının kumu), bir tepsinin tabanını renkli kağıtlarla karışık döşeyip üzerine ince bir tabaka kum yaydım. Nar sevdi kumda resimler yapmayı. Kendince dalgalar yapıp bir de üstüne gemilerini koydu.. Aynı tepsiyi rakamlar ve harflerde de kullanabiliriz sanırım..



Sihirli torba (NAR-36 ay)

Hilal hanımın ikinci seminerinde not ettiğim etkinliklerden biri Mystery Bag. Birbirinden farklı 5-6 nesne seçip, iki torbaya her nesneden birer adet koyuyorsunuz. Torbadan rastgele bir nesne çıkarıyorsunuz ve karşınızdaki de kendi torbasından içine bakmadan aynı nesneyi eliyle yoklayarak bulmaya çalışıyor.
En başta hayal kırıklığı yaratmamak ve nasıl oynandığını göstermek için ilk oyuncu çocuk olsa daha iyi, yani önce Nar torbasından bir nesne çıkarıyor, ardından ben kendi torbamdan aynısını bulmaya çalışıyorum. İkinci turda, sıralar değişiyor.
ilk Sihirli Torba etkinliğinde mümkün oldukça birbirinden farklı nesnelerle ve az sayıda nesne ile başlamak daha iyi. Sonrasında şeklen ve dokusuyla birbirine daha yakın, farklılıkları elle daha ince yoklamayı gerektiren nesnelere geçilir.
Ben ikinci aşamada geometrik şekillere geçtim ama açıkçası ilki kadar ilgisini çekmedi Nar'ın, evin içinden rastgele toplanmış alakasız nesneler daha çok merak uyandırdı, hatta birlikte seçtik mutfaktan, oyuncakların arasından, kırtasiye malzemelerinden vs..

idilvenar