Yasal Uyari

Aksi belirtilmedikce bu sitede yayinlanan tum yazilarin ve fotograflarin telif hakki yazarina aittir. Izinsiz yapilan tum alintilar icin hukuki yollarin acik oldugu hatirlatilir.
-----------------------------------------

Tanitim

Bu blog, cok yazarli olup Montessori Egitimi mail grubu uyelerinin yazilarindan olusmaktadir ve Montessori Egitimi ile ilgili yazilar icermektedir. Yazarin ismi (ya da takma ismi) yazinin genelde basinda ya da sonunda yer almaktadir.

Buyuyorum Egleniyorum Ogreniyorum aktiviteleri her iki haftada bir konu degistiren ve uyelerimizin cocuklar ile yaptigi calismalari icermektedir.

Buyrun, hosgeldiniz...


31 Aralık 2012 Pazartesi

Renk bulma oyunu

 
Bugun oglumla renk bulma oyunu oynadık. 3 yasındakı oglum renklerı bıldıgı ıcın basta bıraz sıkılınca daha once sadece Skalada bulmaya calıstıgmız renkelrı tum eve yaydık ve rebklerımızı aynı renktekı nesnelere takıp daha sonra gerı donup renklerımızı nerelere taktıgımızı hatırlamaya calıstık.
 
Renklerı ogrenmek ıcın ıdeal bir aktıvıte. Ayrıntıları surdan gorebılırsınız: Yusuf ve Yunus'un annesinden renkleri ogrenme aktivitesi

Burdan da aynı prensıple yapılmıs Sayı bulma Sayı cemberlerı var: http://sudagidan.blogspot.ch/2013/01/montessori-saylar-ogreniyoruz.html

22 Kasım 2012 Perşembe

Etka'ca Aktivite Panosu - Activity Board


Yoğun olarak oğlumuzun ilgilisi çekecek malzemelerle hazırladığımız aktivite panosunu paylaşalım istedik.
İnce motor gelişimini destekleyecek, sebep sonuç ve gözlem kabiliyetini arttıracak panomuzun detaylarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

21 Kasım 2012 Çarşamba

HAYVANAT BAHÇEMİZ


HAYVANAT BAHÇEMİZ
http://www.cocuklarimlabuyurken.blogspot.com

Şimdi gelelim hayvanat bahçemize. Resimleri çok net çekemesem de yayınlamadan geçmek istemedim. Evde çocuklarla vakit geçirirken hem eğlenmeleri hem de bir şeyler öğrenmelerini hedefliyorum. Özellikle herşeyin para ile alınmaması gerektiğini öğrenmelerini , bazı şeyler için içlerindeki üretici gücü keşfetmelerini istiyorum. Zaten onlarda o kadar alıştılar ki "anne bize oyuncak alır mısın"yerine"anne oyuncak yapalım mı?"diyorlar...
Bu oyuna da onların canı sıkılmış bir şekilde ne yapsak arayışları içindeyken evdeki bir mdf parçayı ve marangoza kestirdiğimiz farklı boylardaki tahta blokları salona getirmemle başladık.
Biraz tatilde topladığımız taşlar, ponponlar, tahta bloklar ,mavi fon kartonu ve evdeki hayvan oyuncakları ile çok ucuza mal edilmiş ama çocukları uzun zaman keyifle oyalayan bir oyuncağımız oldu:))
Beyaz ponponlar küçük oğlumun dahiyane fikri ile penguenlerin karları oldu.Onların yaşaması için soğuk olması gerekiyormuş:)) Daha sonraki oyunlarımızda sarı ponponlar ineklerin samanları ve yeşil ponponlarda ot olarak değerlendirildi...
Dinozorlar bizim vazgeçilmezimiz. Ama bizimkiler asla birbirlerine saldırmazlar. Gayet mülayimdirler:))
Bu oyun daha sonra evimizde defalarca kuruldu. Her seferinde yeni ortamlar geliştirdiler. Yeni yeni yuvalar kurdular. Bazen sadece çiflik hayvanlarını kullandılar bazen yabani hayvanları. Ama hem bana dinlenmek için fırsat vermiş oldular hemde çook eğlendiler. Ne dersiniz güzel olmuş mu?

9 Kasım 2012 Cuma

Montessori zımpara rakamlar için yazı tipi (Sassoon Montessori)

Etka için Montessori zımpara rakamları yaparken bu yazı tipini çok aramıştık, tamamı bulmak biraz zor ama işimize yarayacak kısmını bir şekilde bulup büyüttük, 

Bizim yaptığımız zımpara rakamlarda kullandığımız şablonlar ;

A4 Baskı boyutları

Not: Biraz araştırınca bir çok Montessori yazı tipi olduğunu gördük, ama hem kalın olması hemde sadeliğinden dolayı Sassoon Montessori isimli türünü seçtik

1 Kasım 2012 Perşembe

Harf etkinliği- NAR (5 yaş)

Nar'la pek sık yapıp sevdiğimiz "atıştırmalık" etkinliklerden biri, bir harf seçip onunla baslayan kelimeler bulmak. bir nevi sözlü isim- şehir -hayvan oynamak gibi. Yolda, sokakta, yolculukta, bankada sıra beklerken ya da aklımıza başka bir etkinlik gelmediğinde hayat kurtarıyor bu oyun. Vaktimiz olduğu zaman da harfleri kartondan kesip üzerine o harfle başlayan şeylerin resimlerini yapıyoruz. notimeforflascards sitesinde görmüştüm benzer bir çalışma, pek eğlenceli ve faydalı bulmuştum.
Mesela D harfini yaptık en son. D ile başlayan kelimeleri bulduktan sonra içindan "doğa" kelimesini seçtik. Annanesinin bahçesi yetmedi, Nar bütün komşu bahçelerde dolaşıp sepetine doğadan malzemeler topladı. Kuru çam iğneleri, kozalaklar, farklı farklı yapraklar, taşlar, çalı çırpı, çiçekler, çiçek tohumları, terkedilmiş bir salyangoz kabuğu...Sonra bir parça karton aradık D harfini yapmak için ama hazırda bulamayınca, Nar ertesi günü beklemek yerine bir öneride bulundu, kağıtları üst üste yapıştırıp kalın bir D yapabiliriz deyince önce un ve suyla tutkal yaptık. İnce kağıtlardan 5-6 tane D harfi kesti ve aralarına tutkalı süre süre birbirine yapıştırdı. Karton gibi kalın ve sert bir D harfimiz oldu. Ertesi sabah, doğadan topladığımız bütün malzemeleri Nar tek tek D harfinin üzerine yapıştırdı. Böylece doğanın D'si kendisi gibi pek güzel oldu, annanesi de tablo niyetine salonun duvarına asıverdi..

                                    

idilvenar

21 Eylül 2012 Cuma

OKULA DÖNÜŞ ETKİNLİĞİ (Nar-5 yaş)



Bu yıl Nar, bir proje için maaile yurtdışında olduğumuzdan anaokuluna bir ay geç başlıyor. Bu durumu okul müdiresiyle paylaşınca bize güzel bir fikir verdi, hem okula hazırlık olması hem de bir ay geç döndüğünde uyum sorunu yaşamaması için 'okula gerisayım' etkinliği yapabileceğimizi söyledi. Yeni yıl gerisayımlarını pek sevdiğimizden seve oynaya atladık bu fikre. İş gerisayımın temasına gelince iki amacı vardı bunun, ilki Nar'ı okula ve hem eski hem yeni arkadaşlarına hazırlaması, ikincisi de yeni bir şehirde kaldığımız bir ayı eğlenceli kılması. Bu yüzden, okula kadar her gün Nar'ın her bir sınıf arkadaşı veya öğretmeni için bir etkinlik yapmaya karar verdik. Şehre gelir gelmez en yakın kırtasiyeden renkli elişi kağıtları, bir rulo renkli defter kaplama kağıdı, bolca da defter etketi aldık. Ben okuldan Nar'ın bu yılki sınıf arkadaşlarnın ve 3 öğretmeninin isimlerini aldım. Toplam 25 tane minik deftercik yaptı Nar, çizdi, kesti, katladı, etiketleri yapıştırdı. 25'ten geriye doğru tek tek sayıları ve her bir etiketin üzerine isimleri ben yazdım. Bunları, duvara yapıştırdığımız renkli kağıda sırayla dizdik. Artık her gün, bir arkadaşı için burada bir etkinlik yapacak Nar. Mesela ilk gün Gökçe öğretmeni için birlikte balık haline gittik, balıklara baktık, bir metre boyunda bir balığı inceledik. Yarın Nil'i de düşünerek doğal tarih müzesine gidicez. Yaptıklarımızı mini defterlere yazıcaz hergün. Bundan sonra listede neler var? 1)Şehrin bilumum müzelerini ziyaret var tabi.2) o günkü arkadaşının adının ilk harfiyle başlayan nesneleri bulmak evin içinde 3) o günkü arkadaşı için bir resim yapmak 4) arkadaşının adıyla uyaklı kelimeler bulmaya çalışmak 5) arkadaşını düşünerek yeni şarkı dinlemek 6)sokaklarda fotoğraf çekmek 7) arkadaşının seveceğini düşündüğü bir yemeğin yapımına yardım etmek 8)bir deney yapmak 9) yan evin bahçesine bir çiçek dikmek 10) doğadan topladıklarımızla kolaj veya heykel yapmak vs vs vs..


idilvenar

2 Eylül 2012 Pazar

RENK TOMBALASI



Aslında evdeki artık materyalleri değerlendirme projesi diyebiliriz bu oyuncağa. Bize eğlenceli vakit geçirttiği için oyuncak diyorum ama asıl amaç Atadeniz'in ana renklerden sonra diğer renkleri de öğrenmesi...Öğrenmenin en kolay yolu da oyun oynamak...
Alt solda gördüğünüz bir kutunun içi ile başladı bu tombala serüveni. Yirmidört delikten oluşan bu şablonu ortadan ikiye bölüp arkalarına evdeki fon kartonlarından artan küçük parçaları yapıştırdım. Hem fon kartonları değerlendi hemde kutu içleri:)) Sonra baktım çok ince oldular elde gezdikçe çabuk zarar görecekler, oğlumun geçen seneki ödevleri için aldığım mukavvalar geldi aklıma. Aslında üstüne otopark çizmiştim(daha sonra yayınlanacaklar arasında) bir köşesinde ufak bir eksiklik olunca beğenmedi bizim delikanlılar. Bende onu yirmi parçaya bölüp kartları üstüne yapıştırdım. Kırmızı asetat kalemi için kenarlarını belirginleştirdim. Kutuların içlerinden çıkan beyaz yuvarlakları da kartlardaki renklerde boyadım. Tabi aynı renkten kalem bulamadıklarımı da fon kartonlarından tek tek kestim. En son evdeki eski tombalanın poşetine yuvarlakları koydum. Oyuncağımız bizi uzun zaman eğlendirdi:)) Hem oğlum artık kız rengi dediği pembe çıkınca bile seviniyor:)) Sadece bir gecelik bir çaba ile kendimize ev yapımı güzel bir oyuncak yaptık. İleride üstlerine sayıları da yazmayı düşünüyorum. Tabi sayıları da iyice öğrendikten sonra....

31 Ağustos 2012 Cuma

İyi ki doğmuş!

Merhaba arkadaşlar,
Bugün Maria Montessori' nin 142. doğumgünü. 31 Ağustos 1870.
Oğlum, bu sene ilkokul 1. sınıfa başlayacak.  Tam 10 gün sonra... Minicik bir ana kuzusuydu oğlum ben Montessori felsefesini ev okulumuzda uygulamaya karar verdiğimde. Çok katkısı oldu. İlkokulda da Onu desteklemeye devam edeceğim. Yakında yeni bebeğimizi kucağımıza alacağız. Çok daha farkında olarak; Onunla da aynı yollardan geçeceğiz.
Google bile buna yer vermişken; bizlerin ve çocuklarımızın hayatlarını bu kadar olumlu yönde değiştirip, kişiliklerinde güzel izler bırakılmasına vesile olan bu kadını kısacık da olsa anmak istedim. Yaz rehaveti üzerimizde kalktıktan sonra, yine güzel paylaşımlarımla blogumuzun renklenmesi dileğiyle.
Sevgiler,
ElfAna - alpiharikalardiyarinda.blogspot.com


18 Temmuz 2012 Çarşamba

Montessori'de Duyusal Aktiviteler

Bu yazı Akı Ailesi (http://akiailesi.com/) sitesinde yayınlanmıştır.

Duyusal aktivitelerin ana amaci cocugun, duyulari sayesinde karsilastigi bircok ve degisik etkiyi ayirt edebilme cabasina yardim etmektir. Cok yuklu bir cumle oldu farkindayim ama biraz daha bu konunun ne oldugunu anlatmaya devam etmek istiyorum. Montessori'de duyusal aktiviteler cocuga dort sekilde yardim edebilmek uzere tasarlanmistir: Gelistirme, duzen/sira, genisletme ve hassaslastirma. Aktiviteler, basitten karmasiga dogru ilerleyerek cocuktaki "gelistirirler". Ve bunu bir "duzen/sira" icinde yaparlar. Cunku her defasinda tek bir duyuya hitap ederler, bu duyu icerisindeki farkliliklari ortaya cikarirlar ve bu farkliliklardaki yapiyi/ duzeni arastirirlar. Sekilleri hissetme, baharatlari koklamak gibi, daha once kesfetmedigi deneyimleri uyandirdiklari icin "genisletirler". Ve yine cocugun sadece belirli ozelliklere odaklanmasini sagladiklari icin "hassaslastirirlar".
Duyusal aktivitelerde kullanilan materyaller, cocugun normal sartlarda oyun sirasinda karsilasablecegi materyallerden cok farklidir. Bircok oyuncak, onlari satin alacak olan anne-babanin ilgisini cekmek icin tasarlanmistir. Duyusal malzemeler ise cocuklar gozlem yapilarak onlari cezbetmek uzere tasarlanmistir. Oncelikle cocuklarin dogustan ilgi duyduklari tahta, pamuk, ipek, yun, tas gibi malzemelerden yapilmislardir. İkinci olarak da cocuklarin kolayca yonetebilecegi, onlarin elleri, kollari ve aralarindaki oranlar dusunulerek tasarlanmislardir. Ucuncu olarak da malzemelerin gorunusleri cok basit ve temiz, dogal renklerdedirler. Bu noktada Maria Montessori'nin yaptigi gozlemler sonucunda ortaya tum bunlar dusunulerek cikan malzemeler gercekten takdir edilesi. Cocuklarin gunumuz dunyasinda maruz kaldiklari kirlilik bombardimaninin yaninda, gorsel olarak cok sakin buluyorum materyalleri. Ve tum bu materyallerin cocuklara uc asamada sunulus sekli ( three stage learning olarak arayabilirsiniz), yapilan hareketlerin, soylenen sozlerin sirasi, hepsi hepsi cok dusunulerek olusturulmus. Smdi salt yazdiklarimi okuyunca cok robot gibi gelebilir size fakat uygulama cok olagan gorunuyor ve cocuga yansimasi hic de mekanik olmuyor. Bu yuzden de gercekten egitimini duzgn sekilde tamamlamis egitmenler cok cok onemli.
Peki ben ne yapiyorum? Ben de, boyle bir ortamdan uzak bir anne olarak, felsefenin temelini evde birlikte uygulayarak cocuklarima aktarmaya calisiyorum. Tabi anne ve egitmen cok farkli, o yuzden de bizdeki rituel olmasi gerektigi gibi degil elbette ama yine de bundan bile cocuklarimin cok buyuk kazanimlari olacagina inaniyorum.
Duyusal aktiviteler gorsel ( sekil, buyukluk, kompozisyon, desen ve renk), isitsel ( sesin siddeti ve perdesi), dokunsal ( dokuyu hissetme), baric( agirligi hissetme), termik ( sicakligi ve isiyi emme potansiyelini hissetme), tadsal ( degisik tadlari hissetme) ve stereognostik ( formu hareketle birlesen kassalve dokunsal etki ile hissetme) seklindedir.
Bu siralarda Derin'in ilgilendigi materyal renk tabletleri. Normalde uc kutular. Yukarida anlattigim basitten karmasiga ilkesi ile ilerliyor kutular. Mesela, konvansiyonel metodlarda 'mavi' renk cocuga tanitilacaksa genelde mavi olan bircok malzeme bir araya getirilir. Mavi cicek, mavi oyuncak, mavi kumas, mavi kalem...ben de cocuklarima renkleri tanitirken ani yolu izledim. Her renk, ortalam bir hafta, sadece tek renk uzerinden cesitli malzemeler sunma, birlikte arama, vs. Fakat bu malzemeler genellikle farkli sekillerde, dokularda, agirliklarda ve maddelerden yapilmis olurlar. Ana nokta rengi deneyimlemeden cok onu nesnellestirmektir. Bu sekilde, istemeden de olsa cocuga verdigimiz mesajda mavi rengini nesneye donusturme de vardir. Ama montessori renk tabletleri ise tam tersine ayni boyutta, agirlikta, ayni malzemeden yapilmistir. Cok felsefik gelebilir kimilerinize ama limitasyon ve bizim ortaya koydugumuz manipulasyonlardan verilmesi gereken ana noktayi arindirarak, cocugun kendi mistik derinligi ve canliligiyla rengi(duyulari) deneyimlemesini saglar.
Ve Derin Renk tabletleri ile Defne silindir bloklarla...
20120717-233211.jpg
Malzemenin kalitesi uzerinde neden bu kadar cok duruldugunu bir kez daha anladim. "Anneeee, bu ucu birbirinin ayni, hangisi daha koyuuu?" seklindeki sorular ve benim bakmam ve benim de ayirt edememem. " Annnee, en iyisi beyaz, siyah olan, onlar cok belli"
Defne ise tek tek yerlestirince silindir bloklarini, bir de ikili gostereyim dedim ama iki yas icin henuz erkenmis:) Biraz daha tekli yapmaya devam, tabii istedigi olcude...
20120717-233515.jpg
Bu yazida yararlandigim kaynak, David Gettman'in Basic Montessori:Learning activities for under-fives adli kitabiydi. Bu sefer daha genis bir konuyu anlatmak istedim. Bir sonrakinde renk tabletleri, silindir bloklari ve daha bunlar gibi duyusal aktiviteler icinde yer alan bir cok materyalin amacini da paylasmak gerek, farkindayim:)

23 Nisan 2012 Pazartesi

BBC Maria Montessori Belgeseli

Bir BBC belgeseli olan ve NTV'de yayınlanan Olağanüstü Kadınlar programının 8. bölümü olan Montessori eğitim sisteminin kurucusu Maria Montessori'nin hayatı.



Ayşe (32)
Yahya (6)
Zeynep (2,5)