Yasal Uyari

Aksi belirtilmedikce bu sitede yayinlanan tum yazilarin ve fotograflarin telif hakki yazarina aittir. Izinsiz yapilan tum alintilar icin hukuki yollarin acik oldugu hatirlatilir.
-----------------------------------------

Tanitim

Bu blog, cok yazarli olup Montessori Egitimi mail grubu uyelerinin yazilarindan olusmaktadir ve Montessori Egitimi ile ilgili yazilar icermektedir. Yazarin ismi (ya da takma ismi) yazinin genelde basinda ya da sonunda yer almaktadir.

Buyuyorum Egleniyorum Ogreniyorum aktiviteleri her iki haftada bir konu degistiren ve uyelerimizin cocuklar ile yaptigi calismalari icermektedir.

Buyrun, hosgeldiniz...


29 Temmuz 2008 Salı

BEO- muzik MIZIKACI

zerrin ve kizi nermin(22 ay)


muzik..belki birsey olur diye....

28 Temmuz 2008 Pazartesi

BEO - "MUZIK"

Esra ve kizi Defne (2,5 yas)
...................................................
Oncelikle bu hafta her aksam yemekten once odamizda hareketli muzikler esliginde teyzemiz ve anneannemizle birlikte dans ettik. Bazen kendi kendimize, bazen de el ele tutusarak. El ele tutustugumuz zamanlarda, bazi komutlarla hep beraber hareket ettik. Ornek; hadi donelim, hadi comelelim, hadi ellerimizi havaya kaldiralim, vs.

Ikinci olarak, muzik aletlerinden olusan bir yap-boz aldik ve Defne bu yap-boza bayildi. Zaten tum puzzle turevlerine asiktir kendisi. :-) Tum aletlerin isimlerini tek tek sordu, ben de sesleriyle birlikte tekrar tekrar anlattim. Hatta evde olan uc boyutlulari ile karsilastirdik.


Bir diger aktivitemizi yine odamizda, bu sefer ayna karsisinda yaptik. Marakaslardan birini ben aldim, digerini Defne'ye verdim. Marakas ile cesitli ritmler yaparak, Defne'nin de bu ritmleri tekrar etmesini istedim. Bazen de ben onun yaptiklarini tekrarladim. Cok, cok eglendik. Sonunda dans ve muzikten yorulmus bir halde yastiklarin ustune coktuk. Benim yorgunlugum hic gecmese de Defne 5 dakika sonra saklambac oynaya hazirdi bile. :-)

Muzik, bircok acidan cocuklarin gelisiminde buyuk rol oynuyor. Her cocugun mutlaka kendi boyutlarinda muzik aletlerine sahip olmasi, cesitli ritmlerde muzikler dinlemesi ve kucuk bir muzik arsivinin olmasi gerektigini dusunuyorum...

16 Temmuz 2008 Çarşamba

B.E.Ö. / AYNA "Doğaçlama Aynalarımız"

Mutfakta ayna olabilecek nesneleri topladıııkkkk, vee kendimize baktıııkkk..
Şekerliğin kapağındaki "Küçük Buda" yı gördünüz müü?
Ben gördüğümde çok şaşırdımmm:))
İç tarafta ise kendimi ters olarak gördüümm, o daha da şaşırtıcıydı!!
Doğruyu söylemek gerekirse ben hala birçok şeyi dişlemek ve tadına bakmak istediğim için ve de boğazıma kadar götürdüğüm için biraz tehlikeli oldu.
Ama abilerim ve ablalarım için daha eğlenceli ve eğitici olabiliirrr...

14 Temmuz 2008 Pazartesi

Çekmeceli süreklilik kutusu

Sonunda evde bir materyal yapabildim...
Ceren ilk önce nasıl oynandığını tam anlamadı ama ertesi gün oynarken, olayın mantığını tam olarak kavradığını farkettim.Öyle çabuk öğreniyorlar ki!
Artık vaktim çok kısıtlı olduğundan:( iki bloğa da aynı yazıyı yazamadım.Detayları bizim bloga yazdım, buyurun...

9 Temmuz 2008 Çarşamba

Ahşap Oyuncak ve Kitaplar

Kargodan paket gelince ne kadar seviniyor insan! Geçen hafta kapım çalınıp ta kocaman bir paketle karşılaşınca, beklediğim halde niye şaşırdım ben de anlamadım. Çok mutlu oldum. Sevgili Pratik Anneye verdiğim siparişler… Hiç bu kadar gönül rahatlığı ile sipariş vermemiştim. Gelecek olan malzemelerimn çok çok güzel olacağından emindim zaten.
İşte bu Müzik Aletlerimiz. Mızıka ve üçgen zil dışında hepsi ahşap ve hepsi çok güzeller. Kutusunun olması ayrı bir güzellik zaten. Özellikle Sinan (3) bayıldı, birer tane bizim de elimize tutuşturuyor ve hep birlikte müzik (!) yapıyoruz.

Bu da “Bebeğin onu/şunu/bunu nerde? İşte burdaaaaaaa!” kitabı. Sinan ve Civan arasında çekişmeye sebep oldu. Ben Civan (14 ay) için almıştım ama Sinan daha çok ilgilendi ve sahiplendi. Civan yırtar diye saklıyor!

Benim kitaplarıma gelince. İlki “Teaching Montessori in the Home, The Pre-School Years”.
Çok çok faydalı. Temel bilgileri çok güzel vermiş. Ayrıca yaş sırasına uygun olarak aktiviteleri; çoğu materyali kendimizin nasıl üreteceğine dair şablonlar ve bilgileri ayrıntılı bir şekilde vermiş. Kitap ince ama içeriği kocaman bir şey olmuş! Bir solukta bitirdim. Birçok bölümünü çevirip blogumuza koymak gibi fantezilerim var. Bakalım zamanımı doğru kullanıp yapabilecek miyim?

İkinci kitabım ise “Teach Me To Do It Myself”. Montessori aktiviteleri kitabı. Kullanılan tüm materyalleri kendimizin hazırlayabileceği aktiviteler. Yine kitabın sonunda şablonlar mevcut.
İki kitabı da çok faydalı buldum. Tüm aktiviteler uygulandıkça blogda yerini alacaktır.
Pratik Anneye sonsuz teşekkürlerimle…


5 Temmuz 2008 Cumartesi

BEÖ-AYNA

Fulya&İpek(28 aylık)

Bu dönemki aktivite konumuz ayna.
Elimize bir ayna aldık ve bazı sorularla aynayı tanımaya çalıştık.

F: Elimde ne var İpek?
İ: Aynaa
F: Parlak aynanın içinde kimi göryorsun?
İ: İpekkk
F: Ayna ne işe yarar?
İ: ???!!!
F: Aynaya ne zaman bakarız?
İ: Saçlarımızı taradığımız zaman, etek giydiğimiz zaman(Benim süslü kızım)
Aynı soruları aynayı eline alıp İpek de annesine sordu.

İkinci olarak evdeki aynaları teker teker odaları dolaşıp saydık ve boyumuza en uygun aynayı seçip burnumuzu ve ağzımızı dayayıp nefes vererek aynada buhar yaptık.(İpek bu oyuna bayıldı) Sonra kirlettiğimiz aynaları güzelce sildik.

Bir sonraki eğlenceli oyunumuz aynayı güneşe tutarak balkon duvarına yansıtmak ve ayna dansı... Çok keyifli bir oyun. Uzaklaş-yakınlaş, dur-hareket et gibi kavramlar ve bol gülmece ile bir saatten fazla oynadık.

3 Temmuz 2008 Perşembe

Kitap önerileri ve bir aktivite

Geçenlerde siparisini verdigim iki Montessori kitabı elime ulaştı.
Birisi Tim Seldin'in kitabı :How to raise an amazing child the Montessori way.
Kitap Montessori yöntemini ana hatlarıyla anlatıyor,evde neler yapılabilecegine dair fikirler veriyor.Bu kitap sayesinde esim de bu eğitim felsefesi hakkında epeyce bilgi edindi.
Aldığım diğer kitap da Basic Montessori. Bu kitap diğerine kıyasla daha teorik,ama çok faydalı görünüyor.

18 aylık kızım Defne'yle yaptığımız bir aktivite:

Plastik bir kaba kuru fasulyeler koyduk.Yanılmıyorsam bu iri kuru fasulyelere Türkiye'de bombay fasulyesi deniyor.Defne,fasulyeleri alıp yere koydu.Daha sonra yerdeki fasulyeleri kaşıkla kaba geri koydu.Bir sonraki aşama,bu aktiviteyi daha küçük taneli fasulyelerle yapmak.Çatal kullanmak isterseniz muz,şeftali gibi yumuşak meyveler kullanabilirsiniz.
Defne bu oyunu çok sevdi.Ayrıca "oyun matı" fikrini de çok benimsedi.Biz şimdilik mama sandelyesinin altına serdiğimiz muşamba örtüyü kullanıyoruz,bir kaç güne kadar ona ufak bir kilim alacağım.Ne zaman fasulyelerle oynamak istese,örtüyü bulup getiriyor ve sermemi istiyor ;)
Not:Çocuğunuzun fasulyeleri tatma (!) ihtimaline karşılık, bu aktiviteyi yaparken mutlaka çocuğunuzu gözetim altında bulundurun.