Yasal Uyari

Aksi belirtilmedikce bu sitede yayinlanan tum yazilarin ve fotograflarin telif hakki yazarina aittir. Izinsiz yapilan tum alintilar icin hukuki yollarin acik oldugu hatirlatilir.
-----------------------------------------

Tanitim

Bu blog, cok yazarli olup Montessori Egitimi mail grubu uyelerinin yazilarindan olusmaktadir ve Montessori Egitimi ile ilgili yazilar icermektedir. Yazarin ismi (ya da takma ismi) yazinin genelde basinda ya da sonunda yer almaktadir.

Buyuyorum Egleniyorum Ogreniyorum aktiviteleri her iki haftada bir konu degistiren ve uyelerimizin cocuklar ile yaptigi calismalari icermektedir.

Buyrun, hosgeldiniz...


2 Mart 2010 Salı

Hikaye Sıralama (NAR/28 ay)

Eğer bir fareye kurabiye verirsen...

Nar bu aktiviteyi çok sevdiği için burada da paylaşmak istedim. Laura Numeroff'un "If you give a a mouse a cookie" adlı, talepkar bir sevimli fareyi anlattığı hikayesini birlikte canlandırmak, hem çok basit hem de eğlendirici, ilgi çekici. Hikaye bir fare ve bir kurabile ile başlıyor ve en sonunda yeniden başa dönüyor, "çember" hikaye..

Benim ulaştığım internet kaynaklarından eğer yanlışım yoksa sıralama şöyle: Eğer bir fareye kurabiye verirsen, bir güzel yiyip yutabilmek için bir bardak t ister, sütü içebilmek için pipet ister, içtikten sonra ağzını silebilmek için peçete ister, ağzının kenarında kırıntı kalıp kalmadığını görmek için ayna ister, aynaya bakınca bir tutam saçının fazla uzadığını farkeder ve bir makas ister, makasla saçını keser ve yere dökülen saçları temizlemek için bir süpürge ister, her yeri bir güzel siler süpürür ve yorulur, yorulunca dinlenmek için yatak ister, yatağa yatınca canı kitap okumak ister, kitabın sayfalarını çevirirken resimlerine hayran olur ve kendisi de bir resim yapmak için boya ister, boyanın yanında kağıt ister, resmini yapar ve altına imza atmak için kalem ister, imzasını da attıktan sonra resmini asabilmek için yapışkan bant ister, bantı da aldıktan sonra resmini asabileceği bir buzdolabı ister, buzdolabına resmini asar ve o anda çok susadığını farkeder ve bir bardak süt ister....sütün yanında kurabiye ister... ve hikaye aynen yeniden başa döner..devam eder...



Hikaye canlandırma aktivitesi için önce bir oyuncak fare ve bir adet oyuncak kurabiye bulduk, sonra farenin istediği her bir nesneyi bir sepetin içine doldurduk. Bir bardak (süt için), bir pipet, peçete, minik bir ayna, oyuncak makas, küçük bir süpürge, küçük bir yatak, minik bir kitap, bir parça kağıt ve pastel boya, bir kalem, bir bant ve oyuncak buzdolabı.
Ben bir iki kez hikayeyi anlatırken tek tek sırasıyla nesneleri de sonunda bir çember yapacak şekilde dizdim. Bir dahaki anlatışta Nar farenin hangi durumda ne istediğini kendisi söylemeye başladı. Ağzı kirlenmiş, peçete... saçını kesmek için makas, saçlar yere dökülmüş süpürge vs vs.. Farenin yaptıklarını bizzat hareketlerle canlandırmaya (aynaya bak, saç kes, süpür, esne vs) özendirmesinin yanısıra, neden-sonuç ilişkisini basit de olsa kurabilmesi için eğlenceli bir aktivite oldu. Bu ara her sabah ben işe gitmeden fareye bir kurabiye verip, hikayeyi başa sarıyoruz:)


idilvenar

10 yorum:

.....NURAN EVREN YILMAZ.... dedi ki...

İdilcim bayıldım. Tek kelime ile muhteşem bir aktivite. Hemen yarın ekipmanlarımı toparlamaya başlıyorum. Güzel bir hikaye canlandı kafamda.

ElfAna dedi ki...

Idilcigim, cok cok iyi etmistin bu canlandirmayi yollayarak. Baska baska hikayelerin de var mi?

banushka dedi ki...

İdil'cim harika bir hikaye :) bayıldım ve Mira'nın da bayılacağına eminim. teşekkürler.

inciboncuk dedi ki...

çok güzel gerçekten harika bir fikir edindim şimdi teşekkürler

nhn dedi ki...

ben de çok sevdim ve hemen not aldım en kısa zamanda kızıma anlatacağım.. teşekkürler..

ela dedi ki...

"idilvenar" aktivitelerini çok seviyorum, yaratıcı ve eğlenceliler. Bu aktiviteyi not alıyorum, oğlum biraz büyüyünce oynayalım. sevgiler...

Limonlu Turta dedi ki...

İdilciğim,
Çok güzelmiş. Hemen malzemeleri toplamaya başlıyorum. Nuran'ın yazdığı gibi başka bir hikaye de düşünülebilir aslında. Paylaşımın için tşk.ler.
Sevgiler,
ç.

idilvenar dedi ki...

güle güle uygulayın arkadaşlar! ben de Nar da çok beğendiğimiz için paylaşmak istedim, başka hikayeler buldukça, uydurdukça yollarım tabii ki. bu hikayeden ilhamla belki biz de kendi hikayelerimizi yazabiliriz:)
sevgiler

Sebile Şenyurt Şimşek dedi ki...

Teşekkürler paylaşımın için. Bende çok beğendim . İkizlerimle ayrı ayrı uygulayacağım.

Sedef Uncu Akı dedi ki...

İdil gerçekten çok güzelmiş, çok da eğlenceliye benziyor. Ben de kızımla once daha az materyalle sonra da giderek arttırarak oynayacağım. Başka masallarda gorusmek dilegiyle,
sevgiler