Yasal Uyari

Aksi belirtilmedikce bu sitede yayinlanan tum yazilarin ve fotograflarin telif hakki yazarina aittir. Izinsiz yapilan tum alintilar icin hukuki yollarin acik oldugu hatirlatilir.
-----------------------------------------

Tanitim

Bu blog, cok yazarli olup Montessori Egitimi mail grubu uyelerinin yazilarindan olusmaktadir ve Montessori Egitimi ile ilgili yazilar icermektedir. Yazarin ismi (ya da takma ismi) yazinin genelde basinda ya da sonunda yer almaktadir.

Buyuyorum Egleniyorum Ogreniyorum aktiviteleri her iki haftada bir konu degistiren ve uyelerimizin cocuklar ile yaptigi calismalari icermektedir.

Buyrun, hosgeldiniz...


24 Ocak 2010 Pazar

DENİZLER ALEMİ-Nar (26 ay)

Aslında herşey Nar ile biraz yapıştırma aktivitesi yapmak niyetiyle başladı. Kağıtlarla ve pullarla, simlerle neler yapabiliriz derken yaptığımız herşey yavaş yavaş Denizler Alemi teması altında toplandı, yaptıştırma dışında başka oyunlar da eklendi. Bu kış kıyamette denizler teması biraz garip oldu ama güzel oldu...

Makarnalı Ahtapot

Bu aralar Kidssoup'tan indirdiklerimi kullanıyoruz, çok çok zengin bir arşivi yok ama yine de Nar ile bazı temaları yapmaya yetecek kadar aktivite ve elişi onerileri var, basılabilir kartlar da artısı. Bu ahtapot işi de hosuma gitti, ince ince yapıştırma etkinliği için. Önce bir avuç dolusu makarnayı parmak boyalarla boyayıp kuruttuk. sonra Nar bunları tek tek ahtapotun üzerindeki yuvarlaklara denk getirerek yapıştırdı. Ahtapotun vantuzları oldu bunlar...

Kırmızı Balık

Yine Kidssoup'ta gördüğüm bir elişi çalışması. Biz sitenin verdiği basılabilir malzemeler yerine evdeki bilumum atık kağıtları kullandık, yeni yıl alışverişinden kalan paket kağıtları ve torbaları, farklı renk ve desenleriyle çok da işe yaradı. Nar bu aktivitede daha çok yapıştırma işini yüklendi. ben kestim biçtim. Balığın gövdesi için koca bir yuvarlak, dudakları ve kuyruğu için bir küçük bir büyük kalp ve pulları için farklı desen ve renklerde yuvarlaklar kesip ikiye katladık. Bu kez yapıştırma işi için, beyaz tutkalı bir tabağın içine koydum, Nar  kestiğim  küçük bir sünger yardımıyla yüzeylere sürdü tutkalı. Bunu daha çok sevdi sanırım..











Deniz Kızı 

Bunu nerden indirdiğimi hatırlamıyorum, rastgele arama yapmıştım internette. Denizkızı masalından esinle "Denizler Alemi"ne denizkızını da aldık. Biraz boyama biraz da yapıstırma aktivitesi için iyi oldu. 






Kukla Balıklar

Geçenlerde Profilo'daki Küçük Karabalık oyununa gittik Nar'la. Nar'ın küçük kukla sahnesinde canlandırmak üzere iki balık yaptık elişi. Yine bol bol boyama ve pul yapıştırma eğlencesi. Bir de kırtasiyede ince simler buldum, tuzluk gibi bir minik şişenin içinde, yapışkanlı alanın üzerine aynen tuz gibi serpiyorsunuz. Nar, tuzu karabiberi bol bol sağa sola serpmeyi sevdiği gibi bunu da çok sevdi. Balıklar bittikten sonra birer ayak yapıştırdık, karşılıklı konuşturuyoruz...

Deniz Canlıları-Kartlar

Kidssoup'tan indirdiğim kartları türkçeleştirdikten sonra lamine ettim. Aslında deniz canlılarının gölgelerinin kartları da var ama şimdilik biz sadece bu canlıları tanımakla ilgileniyoruz. Nar'la denize dalıyoruz, yüzer gibi yapıyoruz ve sırayla bu canlılara rastlıyoruz, ahtapotun kollarının hareketini, balinanın sesini, yengecin kıskaçlarını, yunusun sıçramalarını taklit etmeye çalışıyoruz. Nar yavaş yavaş alışıyor beden hareketleriyle hikayeler anlatmaya, hikayelere eşlik etmeye..



Kitaplar ve Müzikler

Maurice Pledger'in müzikli pop-up kitaplarının hayranıyız ikimiz de. Serinin Okyanus kitabı da en az diğerleri kadar muhteşem bence. İllüstrasyonların güzelliği, denizleraltının zengin canlandırılmasının yanısıra bu canlıların seslerini de duyuyorsunuz sayfaları çevirirken. Yunusların, balinaların, fokların, penguenlerin, denizler üstünde onlara eşlik eden martıların.... Hayalgücünü hem görüntüyle hem seslerle kışkırtıyor bu serinin tüm kitapları...
Bu kitabı birlikte incelerken, aslında Denizler Alemi aktivitelerinin tümünü yaparken fonda Boyut yayınlarından çıkan Doğa Senfonileri serisinden Denizler, Okyanuslar, Yunuslar ve Balinalar CD'lerini de dinledik. Senfoninin müzik tarzına hayran kalmasam da denizin ve canlılarının sesleri herşeyi bağışlıyor..
Denizkızı elişini yaparken kitabımız Net Çocuk'un Mıknatıslı Kitapları serisinden çıkan "Denizkızı"ydı.. Hikayeye eşlik eden çeşitli deniz canlıları da mıknatıslarla verilmiş. Bence güzel, bu seriden başka masallar da alınabilir sanki..
Bir diğer kitap da YKY'den çıkan bütün kitaplarını almak istediğim bir Feridun Oral kitabı "Yavru ahtapot olmak çok zor". Sevimli bir hikaye (Sara Şahinkanat yazarı) Çizimlerini çok beğeniyorum F.O'ın bütün kitaplarının...

Denizler Alemi etkinlikleri şimdilik bu kadar, sırada iki küçük elişi var, tuvalet kağıdı rulosundan köpekbalığı ve yine atık kağıtlardan yengeç, umarım vaktimiz olur yapmaya..

idilvenar

8 yorum:

Deniz dedi ki...

Nar ismine bayıldım:)

Montessori Egitimi Yazarlari dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Montessori Egitimi Yazarlari dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Nurşen dedi ki...

Hepsi birbirinden güzel insanın onların yerinde olası geliyor.Bizde Ahsen ile en kısa zamanda denizkızı ,ahtapot ve eşleştirme kartlarını yapacağız.
Ahsen Ela &Nurşen

Adsız dedi ki...

Merhaba yaptığınız aktiviteler çok güzel Ellerinize sağlık. Kidssoup sitesine mutlaka ücretli üye mi olmak gerekiyor? Bu konuda bilgi verebilir misiniz?

Sevgilerimle


Elif

Adsız dedi ki...

Merhaba yaptığınız aktiviteler çok güzel Ellerinize sağlık. Kidssoup sitesine mutlaka ücretli üye mi olmak gerekiyor? Bu konuda bilgi verebilir misiniz?

Sevgilerimle


Elif

idilvenar dedi ki...

evet kidssoup için üyelik gerekiyor, ancak o zaman malzemeleri indirebiliyorsunuz.

Unknown dedi ki...

Merhaba,
Etkinlikleriniz çok güzel!
Deniz canlıları resimlerini indirebileceğimiz bir site ye link verebilirmisiniz, lütfen.