Yasal Uyari

Aksi belirtilmedikce bu sitede yayinlanan tum yazilarin ve fotograflarin telif hakki yazarina aittir. Izinsiz yapilan tum alintilar icin hukuki yollarin acik oldugu hatirlatilir.
-----------------------------------------

Tanitim

Bu blog, cok yazarli olup Montessori Egitimi mail grubu uyelerinin yazilarindan olusmaktadir ve Montessori Egitimi ile ilgili yazilar icermektedir. Yazarin ismi (ya da takma ismi) yazinin genelde basinda ya da sonunda yer almaktadir.

Buyuyorum Egleniyorum Ogreniyorum aktiviteleri her iki haftada bir konu degistiren ve uyelerimizin cocuklar ile yaptigi calismalari icermektedir.

Buyrun, hosgeldiniz...


12 Ocak 2009 Pazartesi

Toprak, Su, Hava (Elementler) / Biraz Fen ve Zooloji

Uc yasindaki bir cocukla fen bilgisi ve biraz da zooloji...

3-6 yas grubu icin Montessori derslerinden biri toprak - su - hava - ates olmak uzere dort elementin ogrenilmesidir. Bunun icin dort ici gorunuen kavanoz konur ve icine 4 element yerlestirilir. Bu dort elementle ilgili kartlar cocuga sunulur ve siniflandirma yapilir.

Ben, toprak, su ve hava elementleri ile ilgili bir calisma yaptim kizimla. Ates elementinin nasil sunulacagina dair iyi bir aciklama henuz bulamadim.

Oncelikle uzun sure aradiktan sonra A Bit of This A Bit of That blogunun su adresindeki harika toprak-su-hava kartlarini buldum ve bunlarin ciktisini aldim. Arkasindan tek tek keserek seffaf yapiskan kagit ile laminasyonunu yaptim.

Arkasindan Defne'nin en sevdigi konu olan zooloji icin Montessori Materials websitesindeki su adreste bulunan memeliler, kuslar ve baliklar kartlarini bastim ve laminasyonunu yaptim.

Toprak - su - hava dersinin nasil verilmesi gerektigi cok detayli olarak Montessori At Home blogunda anlatilmis. Oncelikle topraktan bahsetmek gerekiyor. Toprak kavanozu / kasesi alinir ve "bu toprak", "bu nedir?", "evet toprak" diye tanistirildiktan sonra "toprak nerede bulunur?", "topragin ustunde hangi yapilar vardir, hangi yuzey sekilleri vardir, hangi hayvanlar yasar" gibi sorularla cocukla toprak hakkinda uzunca konusulur.

Arkasindan ayni islem su ve hava icin de yapilir. "Su nerelerde bulunur, dunyadaki su kaynaklari nelerdir, hangi canlilar suda yasar, dunyadaki su ile ilgili yeryuzu sekilleri nelerdir" gibi soru - cevap ile su tanilir. Havanin ise her yerde oldugu anlatilir. Hava kavanozu / balonu bos olarak goruruz ama aslinda bos degildir, icinde hava vardir, gorunmez. Bu, detayli olarak anlatilir. Eger biraz biyoloji bilgisi varsa cocuga akcigerlerden bahsedilir. Havanin canlilar icin oneminden bahsedilir. Daha buyuk cocuklara havanin kimyasal bilesenleri de anlatilabilir.

Uc element hakkinda uzun uzun konusulur. Arkasindan resimli kartlar bu uc elementle eslestirilir. Bu ders, birden fazla kere verilmeyi gerektirir.

04.02.2009 Guncelleme: Bugun baska bir blogta daha ayni konu yaninlandi. The Wonder Years

Biz bu islemleri yaptiktan sonra hava su ve toprak ile ilgili resim kartlarimizi kaselerle esledik ve her resim karti hakkinda uzun uzun konustuk.

Ben, bu isin icine bir de kucuk zooloji koymak istedim cunku Defne tam bir hayvan dostu. Her turlu hayvan onun ilgisini cekiyor ve cok seviyor. Daha onceden hazirladigim hayvan kartlarini dogru yere koymasini istedim ve her hayvan icin yine konustuk.

Bu kucuk fen ve zooloji dersinin hemen ertesi gunu de Basel'daki harika hayvanat bahcesine gidip hava-su-toprak konumuzu pekistirdik.

Cok cok hosumuza gitti. Hazirlamasi biraz zaman aldi ama degdi...

Archi*Sugar

1 yorum:

KEO dedi ki...

Esra harikasınız!Tam bir ders niteliğinde olmuş bu yazı.Bu şekilde öğrenince çocuğun unutmasına imkan yok, nerde bu sistem nerde ezbercilik!