Yasal Uyari

Aksi belirtilmedikce bu sitede yayinlanan tum yazilarin ve fotograflarin telif hakki yazarina aittir. Izinsiz yapilan tum alintilar icin hukuki yollarin acik oldugu hatirlatilir.
-----------------------------------------

Tanitim

Bu blog, cok yazarli olup Montessori Egitimi mail grubu uyelerinin yazilarindan olusmaktadir ve Montessori Egitimi ile ilgili yazilar icermektedir. Yazarin ismi (ya da takma ismi) yazinin genelde basinda ya da sonunda yer almaktadir.

Buyuyorum Egleniyorum Ogreniyorum aktiviteleri her iki haftada bir konu degistiren ve uyelerimizin cocuklar ile yaptigi calismalari icermektedir.

Buyrun, hosgeldiniz...


2 Mart 2009 Pazartesi

BEO - Geometrik Sekiller / Metal Insets (Metal Sablonlar)

Esra (archi*sugar) ve kizi Defne (3 yas)
**************************************


Montessori dil materyallerinden olan "Metal Insets" (Turkce'ye metal takmalar ya da metal sablonlar olarak cevirebiliriz), yazmaya hazirlik icin kullanilmaktadir. Montessori sinifinda, metal insets rafinda farkli geometrik cekillerde 10 adet 14x14cm boyutlarinda metal sablon, cesitli renklerde14x14cm boyutunda kagit, her rengin farkli tonlarinin bulundugu kalemlikler ve kalemler ve iki kalem koymak icin bir kalemlik bulunur.

Uzun aramalar sonucunda internetten plastik olanlarini bulup bir sure once satin aldigim bu geometrik sablonlari Buyuyorum Egleniyorum Ogreniyorum etkinliginde kizima sunmanin uygun olacagini dusundum.

Oncelikle metal insets hakkinda bilgi almak icin asagidaki linkleri inceleyebilirsiniz:
Nienhuis katalogu - Metal insets
The Joy of Learning - Metal Insets

Metal insets'in cocuga nasil tanitilacagini uzun uzun okudum ve dinledim. Oldukca konsatrasyon gerektiren bir ders. Bu sablonlar cocuga tanitilmadan once pratik hayat ve duyu calismalari yapmak gerekiyor. Genellikle 4 yas civari tanitiliyor.

Oncelikle bir sablon aliniyor, ayni boyunda kesilmis kagit (burasi cok onemli, disariya kagit tasmamali) (14x14 cm) ve iki kontras renkteki kalem ile cocuga sunuluyor. Kagidin ustune sablonun dis bolumu ozenle yerlestiriliyor. Kalemlerden biri alinip sablonun ic kismi kagida ciziliyor. Sablon kaldirilip kalem degistiriliyor ve diger kalemle cizilmis olan geometrik seklin icine soldan saga (onemli!) dogru paralel cizgiler ciziliyor. Cizme isleminde ustastikca cizgilerin arasindaki boslugun cok cok kuculmesi bekleniyor. Bu cizme islemini yaparken kalemi tutus sekli cok onemli.

Bu sablonlar ve soldan saga cizilen cizgiler, kucuklerde yazmaya hazirlik, yazan cocuklarda ise yaziyi duzeltmek icin kullaniliyor.

Cizme isleminde ustalastikca ayni kagitta farkli sablonlar kullanarak cesitli geometrik resimler yapmak mumkun. Asagidaki linklerde bu sekilde yapilmis resimlere de ornekler bulacaksiniz (Homefray'in videosunda).

Bu konudaki Montessori dersleri icin asagidaki linkleri inceleyebilirsiniz:
Montessori Primary Guide - Metal Insets
Montessori World
Margaret Homefray'in videosu - mutlaka izlenmeli.
Montessori Writing Activities - ehow - video

Metal insets'i kizima sunmadan once hazirliklar yapmam gerekti. 14x14 cm boyutunda cesitli renklerde kagitlar hazirladim ve Homefray'in videosunda gosterdigi kalem setini satin aldim. Asagida goruldugu gibi kizima sundum. Once nasil cizilecegini gosterdim ve sonra ondan aynisini yapmasini istedim.

Sablonu kullanmasi gayet iyi ancak kalem tutma sekli kesinlikle istenilen gibi degil. Simdilik...
Daha uzun sure ustunde calismasi gerektigini dusunuyorum.

Archi*Sugar

...............................
Bir baska Montessori Materyali yazim: Pembe Kule & Kahverengi Basamaklar

2 yorum:

Adsız dedi ki...

merhabalar verdiğiniz bilgiler çok güzel..eğitim sisteminin böyle karmaşıklaştı bir dönemde kendim evde çocuğumu istediğim şekilde nasıl eğitirim sorusuna cevap ararken buldum sizi :) oğlum 6 yaşında evde montessori uygulamaları mümkün ancak meteryalleri nerden bulabilirim bu konuda da bilgi verirsniz çok sevinirim..şimdiden teşekkür ederim

Esra dedi ki...

Ayca hanim merhaba. Sizi yahoogroup'taki grubumuza bekleriz. Tum sorularinizin cevabini daha kolaylikla bulabilirsiniz. Sevgiler