Yasal Uyari

Aksi belirtilmedikce bu sitede yayinlanan tum yazilarin ve fotograflarin telif hakki yazarina aittir. Izinsiz yapilan tum alintilar icin hukuki yollarin acik oldugu hatirlatilir.
-----------------------------------------

Tanitim

Bu blog, cok yazarli olup Montessori Egitimi mail grubu uyelerinin yazilarindan olusmaktadir ve Montessori Egitimi ile ilgili yazilar icermektedir. Yazarin ismi (ya da takma ismi) yazinin genelde basinda ya da sonunda yer almaktadir.

Buyuyorum Egleniyorum Ogreniyorum aktiviteleri her iki haftada bir konu degistiren ve uyelerimizin cocuklar ile yaptigi calismalari icermektedir.

Buyrun, hosgeldiniz...


13 Kasım 2009 Cuma

Koku Algısına Yönelik Bir Alıştırma / Koku Tüpleri Eşleştirmesi

Berna & Ekin (37 ay)

http://ekinvebiz.blogspot.com/

Koku şişeleri eşleştirme çalışması için gerekenler:


· 6’şar adet 2 takım tüp/biz cam baharatlıkları kullandık.
· 6’şar adet 2 takım renkli çıkartma/hata kontrolü için.
· 6 adet farklı ve belirgin kokusu olan esans.
· Pamuk

Evde renkli çıkartma kalmadığı için biz kendimiz hazırladık çıkartmalarımızı. Renklerini Ekin seçti ve keçeli kalemleriyle boyadı. Küçük daireler halinde kestik ve baharatlıklarımızın altına yapıştırdık.



Daha önce aktardan aldığımız 6 adet esansı pamuklara damlatıp cam baharatlıklarımızın içine yerleştirdik. Biz lavanta, kekik, portakal, yasemin, okaliptüs ve karanfil esanslarını seçtik, hem yoğun hem belirgin kokuları olduğu için.



Ekin’e iki grup halinde sundum şişeleri. Sistematik bir şekilde bir gruptaki şişeleri tek tek koklayarak, kokuların eşlerini diğer gruptaki şişeler arasından bulmaya çalıştı. Emin olduğunda şişelerin altındaki etiketlere bakarak kontrol etti. Bildiği kokuları adıyla söyledi. Hepsini buldu ve çok sevindi :) Çalışmayı bir kez daha tekrar ettik, düşündüğümden daha çok eğlendik. Ekin "Montessori etkinliği yapalım anne" diye benden talep ediyor, etkinlikleri ciddiye alıyor ve yaparken mutlu oluyor, hatta neşeli bir halde yapıyor diyebilirim. Bunları, bebekleri daha küçük annelere fikir versin diye yazıyorum...:)))





Emel Çakıroğlu Wilbrandt'ın "Maria Montessori Yöntemiyle Çocuk Eğitimi Sanatı" kitabında koku algısına yönelik alıştırmalar bölümünde iki alıştırma yer alıyor:
1. Koku Tüpleri (Baharat Kokuları)
2. Koku Tüpleri- Geliştirilmiş Materyal (Meyve,Çiçek Kokuları)

Bizim yaptığımız alıştırma ikincisi sayılır, ama biz tüp sayısını artırdık ve kokularımızı çeşitlendirdik :)

Hiç yorum yok: