Yasal Uyari

Aksi belirtilmedikce bu sitede yayinlanan tum yazilarin ve fotograflarin telif hakki yazarina aittir. Izinsiz yapilan tum alintilar icin hukuki yollarin acik oldugu hatirlatilir.
-----------------------------------------

Tanitim

Bu blog, cok yazarli olup Montessori Egitimi mail grubu uyelerinin yazilarindan olusmaktadir ve Montessori Egitimi ile ilgili yazilar icermektedir. Yazarin ismi (ya da takma ismi) yazinin genelde basinda ya da sonunda yer almaktadir.

Buyuyorum Egleniyorum Ogreniyorum aktiviteleri her iki haftada bir konu degistiren ve uyelerimizin cocuklar ile yaptigi calismalari icermektedir.

Buyrun, hosgeldiniz...


21 Haziran 2010 Pazartesi

EVDE MONTESSORİ SEMİNERİ/13 HAZİRAN

Esra&Ece
http://esracemilece.blogspot.com/


Sevgili Nuran'ın çabaları sayesinde Hilal Hanımın geçen Mart ayında düzenlemiş olduğu seminerin ikincisi yapıldı geçtiğimiz haftasonu.İlkinde ağırlıklı olarak felsefeyi,felsefenin ilkelerini ve okullarda uygulanış şeklini konuşmuştuk.Bu seminerde de 'biz anneler olarak evde neler yapabiliriz'i konuştuk ve Hilal hanım evde yapılabilecek etkinliklere çok dar zamanda birsürü şey sığdırarak hepimizde çok hoş fikirler uyandırdı yine..Öncelikle hem Nuran'a hem de Hilal hanım'a teşekkürler bir kez daha..

Etkinliklere geçmeden önce konuşmanın farklı yerlerinde değindiği 'etkinlikleri nasıl uygulamalı,ne zaman, ne yapmalı' bölümlerinden (çoğu Hilal hanımın dilinden ama bazı yerlerde kendim yorumlamış da olabilirim) bazı notlar:

* Hepimiz öncelikle anneyiz,onların öğretmeni değiliz..Bu yüzden etkinliklerde öncelikli amaç iki tarafın da işi zevk alarak yapması.Bu durum söz konusu değilse zaten yapılan iş amacına ulaşmayacaktır.

* Belli bir düzen içeren yapılandırılmış çalışmalar için acele etmemek gerekir.2 yaşından küçük bir çocuk için annesiyle doyasıya oynamak,bol hareket edebilme ve çevreyi tanımasına olanak sağlayan oyunlar en güzel etkinliklerdir.Bu dönemde çocuk için bir etkinlik yapılandırmaktansa,uygun uyaranların bulunduğu bir çevrede kendi bulduğu bir oyuna spontane olarak dahil olmak daha iyi sonuç verecektir.Bu yüzden Montessori aktivitelerinin büyük çoğunluğu 2,5 yaştan başlatılır.

*Yine erken dönemler için,ancak yeterince hareket etme ihtiyacı doyurulmuş çocuk bir işin başında dakikalarca oturabilir.Yapılacak etkinlikler çocuğun dönemi ve o anki ihtiyaçları gözönüne alınarak hazırlanmalıdır.(Burada çocukları çok erken yaşta masa ve sandalyeye hapsettiğimizden bahsetti Hilal hanım.2-3 yaş çocuğunun öncelikli oyunlarının taşla,kumla,suyla oynanabilecek fiziksel etkinlik anlamında onu doyurabilecek oyunlar olması gerektiğini vurguladı.Bu konuyla ilgili olarak şöyle bir örnek verdi:2-3 yaş döneminde bir çocuğun çizgi birleştirme için etkinlik kitabına ihtiyacı yok.Bunu bir açık alana dikeceğiniz çıtaların arasını iple geçerek de yapabilir.)

*Çocuk gelişiminde belli oranda telafi olabilse de tam anlamıyla geri dönüş yok bunu asla unutmamalı! Çocukluk döneminde yaşaması gereken deneyimleri yaşayamadıktan sonra tüm renkleri biliyor olmasının önemi yok.Birçok kişiye göre onun zekasının ispatı olarak görülebilecek birçok bilişsel edinimi (bilgisayar kullanma gibi) engellenmemiş her çocuk zaten zamanı gelince başaracaktır,ama çocukluk döneminde edinilmesi gereken duyusal becerilere dönüş yok..

* Anne, çocuğun yaşamsal becerilerin tamamını öğrenirken ilk model aldığı kişi..O yüzden çocuğunuzun her an sizi gözlemlediğini ve gözlemlediği olayın tüm aşamalarını beynine kaydetme işiyle uğraştığını unutmamak ve bu nedenle hayatı bir parça YAVAŞLATMAK gerekli..

*Montessori EĞİTİMİ herşeyden önce bir okul eğitimidir.Montessori etkinliklerinin yapılandırılmasında geçerli olan kurallar -çocuğun düzen kavramını da öğrenmesi amacının yanında- daha çok bir sınıf düzeni ve dinamiği oluşturulmak üzere planlanmıştır.Bir etkinliğin yere halı serilerek başlaması,materyalin yerinden belli bir düzen içinde alınıp,güvenli bir şekilde taşınması,etkinliğin bitirilmesinden sonra bir diğer çocuğun kullanabileceği düzen ve temizlikte bırakılması büyük ölçüde sınıf düzenine yöneliktir.Bu nedenle ev uygulamalarında mutlaka esneklik olacaktır.

*Etkinlikleri uygularken 'basitten karmaşığa' ilkesi ve çocuğun dönemsel özellikleri gözardı edilmemelidir.'Kaptan kaba aktarma çalışması'nda elle transferi yeterince yapmamış bir çocuktan kaşıkla transfer etmesi beklenmez.(Siz eline kaşık verseniz de o bir iki denemeden sonra elle transfere yönelecektir)

*Tüm çalışmalar soldan sağa yapılır (yazmaya hazırlık) ama kaptan kaba aktarma çalışmalarında dolu kap sağda bulundurulup,sağdan başlanır. (Çocuk solak değilse)

* Etkinliğe başlamadan önce hiç konuşmadan bir kere yaparak (abartısız yüz mimikleri de kullanarak) göstermek çocuğun konsantre olmasını sağlamaya yöneliktir.

*Sunumlar sırasında (solak değilseniz) çocuk sağda oturur.Amaç çocuğun elimizi değil,çalışmanın ayrıntılarını görmesidir.

*Biz HERŞEYİNDEN önce çocuğun güvenliğinden sorumluyuz.Bu nedenle yapılacak tüm etkinliklerde çocuğun güvenliğini tehdit edebilecek unsurlar minimuma indirilmeli,gerekli tedbirler alınmalıdır.Tepsi aktivitelerinde tepside kullanılacak cam ve porselen malzemelerin altına kaydırmaz yapıştırılması,sivri uçlu materyallerin bir tabak içinde taşıttırılması ve çocuğa sivri tarafı mutlaka avuçiçine gelecek şekilde tutturulması,her materyalin iki elle taşınması buna yöneliktir.

2 yorum:

yolcu dedi ki...

Esra, ellerine sağlık, çok güzel not tutmuşsun.

yastuf dedi ki...

Tesekkurler notlariniz icin.