Yasal Uyari

Aksi belirtilmedikce bu sitede yayinlanan tum yazilarin ve fotograflarin telif hakki yazarina aittir. Izinsiz yapilan tum alintilar icin hukuki yollarin acik oldugu hatirlatilir.
-----------------------------------------

Tanitim

Bu blog, cok yazarli olup Montessori Egitimi mail grubu uyelerinin yazilarindan olusmaktadir ve Montessori Egitimi ile ilgili yazilar icermektedir. Yazarin ismi (ya da takma ismi) yazinin genelde basinda ya da sonunda yer almaktadir.

Buyuyorum Egleniyorum Ogreniyorum aktiviteleri her iki haftada bir konu degistiren ve uyelerimizin cocuklar ile yaptigi calismalari icermektedir.

Buyrun, hosgeldiniz...


29 Nisan 2008 Salı

Haftanin Aktivitesi : SU

Archi*Sugar - Esra & 2,5 yasindaki kizi Defne

Kizim Defne'nin anne sutunden sonra bu dunyada en sevdigi sey su oldugu icin aktivite bulmakta hic zorlanmadik. Gunlerimiz su ile hasir nesir gecti.

Oncelikle gol kenarina gidip ayaklarimizi suya soktuk. Kumsalda kumlari ve cakil taslarini alip suya attik, suda yaptigi dalgalari izledik. Ordeklerin suda yuzusunu seyrettik, onlari ekmekle besledik.

* Ikinci aktivitemiz: Suyu esit bolusturme / bardak dolunca durma

* Malzemeler: Bir surahi, iki birbirine esit bardak/kap, tepsi
* Yapilacaklar: Surahiye bir miktar su doldurun ve cocugunuzdan bu suyu iki bardaga bolusturmesini isteyin. Surahiyi baskin olan eli ile tutmali, diger eli ile surahinin altindan destek olmali (bkz. ikinci fotograf). Bir bardak dolunca durmali, su tasmamali. Ilk olarak, siz ornek gosteriyi yapin. Bu, cok kolay ogrenilen birsey degil, sabirli olun.
* Bizde olan: Uzun zamandir vermeyi istedigim bir egitimdi, bu. Aktivite konumuz su olunca hemen denemek istedim. Ilk seferde basarisiz olduk. Bardak tasinca durmadi. Aktiviteyi 2-3 gun ustu uste yapinca gelismeler gayet bariz goruldu. Bardak dolunca duruyor. Ancak bir sure daha pratik yapmasi gerektigini dusunuyorum. Daha alacak yolumuz var yani.


* Ucuncu aktivitemiz, termik siseler / soguk sicak.

* Malzemeler: Termik siseler tipik Montessori Materyallerinden biri. Orijinallerinin fotografi asagidaki gibi: Ancak bu siseleri evde de yapmak mumkun. 8 tane birbirine es kucuk sise edinin. Hepsi bu.

* Yapilacaklar: Cocugunuzun yasina ve tecrubesine gore siselerin sayisini degistirebilirsiniz. Once iki sise ile baslayin, 8 siseye cikarin. Siselerin kullanimi soyle: Siseleri 4erli olarak iki gruba ayirin. Sicak, ilik, sogukca ve soguk olmak uzere ikiserli olarak siselere cesitli sicakliklarda sivi koyun (su). Siseleri karisik olarak cocugunuzun onune koyun ve ayni isidaki siseleri bularak eslemesini saglayin. Bunu aktiviteyi yapmadan once sicak-soguk kavramlarini ogrenmis olmasi gerekiyor.

* Bizde olanlar: Defne henuz sicakliklara gore esleme yapmaya hazir degil, cok kucuk. Dolayisiyla kendisine iki sise verdim. Birinde sicak, digerinde soguk su vardi. Sicak ve soguk kavramlarini anlattim. Eline sicak siseyi vererek "sicak", soguk siseyi vererek "soguk" dedim. Zaten sicak kavramini biliyordu daha onceden. Ayni anda hem sicak hem sogugu elinde hissetmek cok hosuna gitti. Sularin isilari esitlenene kadar siselerle oynadik.


* Dorduncu aktivitemiz, batti / yuzdu

* Malzemeler: Bir kap, batan ya da yuzen cisimler, su
* Yapilacaklar: Kaba su koyun ve cisimleri tek tek icine atmasini saglayin. "Yuzuyor", "batiyor" kavramlari ile tanistirin.
* Bizde olanlar: Defne ile daha once de yapmistik bu aktiviteyi. Defne buna bayiliyor. Biraksam saatlerce oynar herhalde. Batti, yuzdu kavramlarinin disinda da bircok kavramla tanisiyor bu oyunu oynarken. Ornegin gecen gun ogretmeye calistigim "doldu, tasti" kavramini burada da tekrar ettik, kaplardan kaplara su aktardik, kaplarin icine hayvanlari sakladik, bulduk. Isin ilginci ordek batti, zurafa yuzdu. :-P


Bu aktivitelerin disinda su deneyi bu sefer farkli sekillerdeki bircok buz kalibi ile yaptik. Sonuc, mukemmel. Gecen sefer yerlerine geri yerlestirdigi icin bu sefer farkli sekiller kullanmak istedim. Buzlari adeta birer puzzle gibi tek tek dogru yerlerine yerlestirdi.

Ayrica yuzmeye gittik. Zaten en sevdigi seylerden biri. Saatlerce yuzdu.

Biz, cok eglendik. Ya, siz? :-)

4 yorum:

pinarbk dedi ki...

Esra çok güzel aktiviteler bunlar. ben de birkaç şey düşünüyorum ama fotoğraflamaya fırsat bulabilir miyim bilmiyorum. Biliyorsun ya biraz telaşlıyım:)))

KEO dedi ki...

Esra her zamanki gibi çok faydalı aktiviteler yapmışsınız, Defne'nin ne kadar eğlendiğini tahmin edebiliyorum...

KEO dedi ki...

Esra her zamanki gibi çok faydalı aktiviteler yapmışsınız, Defne'nin ne kadar eğlendiğini tahmin edebiliyorum...

Esra dedi ki...

@pinarbk: biliyorum. :) Guzel telaslar!

@ keo: Evet evet suyla ilgili ne olsa bayiliyor zaten :)))