Yasal Uyari

Aksi belirtilmedikce bu sitede yayinlanan tum yazilarin ve fotograflarin telif hakki yazarina aittir. Izinsiz yapilan tum alintilar icin hukuki yollarin acik oldugu hatirlatilir.
-----------------------------------------

Tanitim

Bu blog, cok yazarli olup Montessori Egitimi mail grubu uyelerinin yazilarindan olusmaktadir ve Montessori Egitimi ile ilgili yazilar icermektedir. Yazarin ismi (ya da takma ismi) yazinin genelde basinda ya da sonunda yer almaktadir.

Buyuyorum Egleniyorum Ogreniyorum aktiviteleri her iki haftada bir konu degistiren ve uyelerimizin cocuklar ile yaptigi calismalari icermektedir.

Buyrun, hosgeldiniz...


19 Nisan 2008 Cumartesi

Muzikal Bulusmalara Davet

Sevgili arkadaşlar, tam olarak Montessori ile ilgili olmasa da, sevgili Esra'nın onerisi uzerine size bir konudan bahsetmek istiyorum. Ilginizi cekebilecegini tahmin ediyorum.

Bir aile etkinigi diyebiliriz: Music Together programi. 0-6 yas bebek ve cocuklarin, onlari en cok sevenlerle ve en yakinlariyla (anne-baba, anne/babaanne, dede, teyze, hala, bakici...) birlikte katilacaklari bir muzik programi. Blogumdan (http://kucukada.blogspot.com/) daha ayrintili bilgiye ulasabilirsiniz. Goz atarsaniz sevinirim, beni cok heyecanlandiriyor.

Bu programin Montessori ile benzettigim yonleri: Bir kere isin isitsel duyu kismini aliyor ve ses, ritm ve hareketle muzikal kesfe yon veriyor. Dersler hic bir sekilde ogretme esasina dayali degil. Yani okullardan bildigimiz muzik dersleriyle bir benzerligi yok. Katilima acik bir muzikal deneyim aslinda. Ogretmen sadece bir rehber ve yonlendirici.

Duzen de Montessori'de oldugu gibi karma yas duzeni. Bir aile etkinligi oldugu dusunulurse, iki kardesin birbirinden ayrilmadan girdigi ilk muzik dersi diyebiliriz. Buyuk cocuklar kucuklere ornek olarak ogreniyorlar, kucukler ise buyukleri izleyerek. Diger sistemlerdeki gibi, hadi sen gel ortaya, heyecandan ol ama ille de digerlerine cal, ve cok iyi cal (ya da soyle) gibi bir olay yok. Bebekler ve cocuklar boylelikle birbirileriyle kiyaslanmadan muzige birlikte katiliyorlar. Katilim ve eglence var, kaygi yok.

Felsefesine gelince... Her cocuk muzikaldir, bu dogamizda olan bir sey. Ama son yillarda o kadar cok hazir CDlerden, konserlerden profesyonel, kusursuz muzisyenleri dinlemeye alistik ki, bu pasif tuketim bizi dogamizda olan birlikte sarki soyleme gudusunden uzak tutmaya basladi.

Iste bu program, cocuga antenlerinin en acik oldugu bu zamanda muzigi nasil dogallikla ortaya cikartabileceginin onermesini yapiyor. Nasil ki bebekler en temel becerilerden konusmayi ve yurumeyi ders baglaminda olmayan dogal ogrenme esasiyla -taklit- anne-babalarindan ogreniyorlarsa, iste bu sistemde de anne-baba model olarak etkinlige katiliyor. Ayrica bu muzikal bulusmalarla ilerde ensturman derslerine baslamak isteyen cocuk da, hazirliksiz yakalanmak yerine, dogalligina yerlesmis saglam bir temelle baslangicini yapabiliyor.

Derslerde amac velilerin muzikal onerilere katilimi. Ama hic bir sey icin bir zorlama yok, esas bu. Gozlemlemek isteyen cocuk sadece gozlemleyebiliyor, done done dansa katilmak isteyen oyle yapiyor. Fakat program oyle profesyonelce hazirlanmis ki, insan ister istemez kendini muzige birakiveriyor ve bebekler bile cevap veriyorlar! Izledigim derslerde gordum, hatta ilk girdigim derste oyle etkilendim ki gozlerim doldu.

Iste ben de bu isi ogretme egitimini ve sertifikasini aldim ve bu ise bas koydum. Piyano dersleri vermeye ayni duzende devam edecegim ama her sey yolunda giderse Eylul ayinda bu sistemi uygulayacagim yerimi acacagim.

Asil duyurmak istedigimse: O zamana kadar ucretsiz muzikal bulusmalar yapiyor olacagiz. Evlerde, spor salonlarinda, kuluplerde, onerilen baska mekanlarda, parklarda, bahcelerde... Biz Ada'yla ve dostlarimizla zaten bir kac zamandir boyle bulusmalar duzenliyor ve cok egleniyoruz. Ilgilenirseniz cok mutlu olurum. Haberlerinizi bekliyorum.

6 yorum:

Esra dedi ki...

Sevgili Yapincak, daha once de soyledigim gibi, bu fikir cok ilginc bence. Istanbul'a gelince Defne ile katilmak isteriz araniza. :-)

Yapıncak Gürerk dedi ki...

Yasasinn :)) Defne'yle de tanismis olacagiz boylece!!

AycA dedi ki...

Biz isteriz nasıl olacak??

Yapıncak Gürerk dedi ki...

Ayça ve diğer katılmak isteyen arkadaşlar,

4 Mayıs pazar bir buluşma yapacağız. Daha uygun yer araştırıyorum -spor salonu, prova odası gibi- bulamazsam bizde toplanacağız, Anadolu yakası, c.bostan. Bir ihtimal Levent'te de bir buluşma olabilir, haberdar edeceğim.

Adsız dedi ki...

Merhaba Yapıncak,

Kesin pazar günü mü?

Sevgiler
Hülya

Yapıncak Gürerk dedi ki...

Hülya selam,
Pazar evet saat:11, mayıs ayında cumartesileri yapmam pek mümkün görünmüyor. Ama haftaiçi de bir buluşma düzenleyebilirz önümüzdeki günlerde.