26 Şubat 2009 Perşembe
BEO - Geometrik şekiller
Kımılnaz (14.5 ay)
Kıpırcan (45 ay)
Konu süper. Oyna oyna oyun bitmiyor. Zaten her gün şekillerle ilgili birşey oluyor illaki, ama bu hafta her gün bir oyun türettik.
Kımılnaz (14.5 ay) ile tahta yapbozlarımızı yapıyoruz.
Şekilleri kutulardaki deliklerden geçiriyoruz. Şekil ve resimleri eşleştirmeye başladığı ve elinin ince ayarının geliştiği bir dönemdeyiz. O yüzden herşeyi doğru yapmayabiliyor. Bazen bu yüzden (mesela şekli delikten geçiremezse) sıkılıp başka yöne yollanıyor.
Kıpırcan (45 ay) pattern blockları ile oynuyor. Ben de ona eşlik ediyorum. Bunlar bir nevi örnekli (patronlu) tangram. Kıpırcan'a ayrıca örneklere bağlı kalmadan farklı şekiller yaratabileceğini de gösterdim.
Ucuzlukta meşhur I spy oyunu elime geçmişti. Kıpırcan ile "I Spy" oyununu şekillerle oynadık. Odamızdaki dikdörtgen ayna, yuvarlak top, kare kitapları bulduk.
Oyun:
I spy... with my little eye... "something square"
Türkçe (aşağı yukarı) Gördüm gördüm, "kare birşey" gördüm diyebilirsiniz. Sonra etrafınızda kare olan ne varsa onu söylüyorsunuz. Bu oyunu renk, şekil, baş harf, cinsler (hayvan, taşıt vs.) ile türetmek mümkün. Yaratıcılıkta sınır yok. Bakmayın yukarıda oyuncağı var ama gerek de yok aslında. Kafadan atmanız yeterli. Bu oyun özellikle yolculuklarda, arabada, otobüslerde çok oynanır. Daha fazla bilgi için I Spy.
Kürdan ve şiş çubukları ile daire hariç her şekli yaptık. Kürdan veya şiş ekledikçe "gen" lerimiz arttı. Sonra kürdanlardan harfler yaptık.
Son olarak Kıpırcan, kımılnaz, babamız ve anneannemiz ile müzikli köşe kapmaca oynadık. Dolayısı ile beşgen, kare (dikdörtgen veya eşkenar dörtgen) ve üçgen yaptık. Koşturduk, kudurduk.
24 Şubat 2009 Salı
B.E.Ö - Geometrik Şekiller
Konu "geometrik şekiller" olunca, Zeyno ilk yaşını doldurduktan sonra, YAPA'dan aldığımız tahta geometrik şekillerimizle, bugünlerde daha bi haşır neşir olduk. En kolay yuvarlakları takıyor. Sonra kareleri; üçgenler de ise biraz zorlanıyor. Ama birkaç deneme yanılmayla hemen hemen hepsi yerini buluyor. Epeydir dokunmamıştık bu oyuncağa, bıraktığımızdan bu yana oldukça yol almış Zeyno...
farklı dokunuşta kumaşlardan basit geometrik şekillerde minderler
Polar, kadife, süet, ipek, pamuk, saten, peluş ve pamuk kumaş üzerine su taşı denilen daha sert bir fıfırı aralıklı dikerek yaptım küçük minderleri.
Başlangıç için sadece kare, diktörtgen, daire ve üçgenden oluşan temel geometrik şekillerle başlamış olmamıza rağmen 8. ay bunun için biraz erken sanırım. Beril, geometrik şekillerden de eşini bul oyunundan da henüz bir şey anlamıyor. Minderleri sürekli ağzına götürüp, tadına bakıyor:)) Fakat, her birinin farklı dokuda olması gerçekten ilgisini çekiyor. Yüzüne dokundurmaktan hoşlanıyor.
21 Şubat 2009 Cumartesi
BEÖ-Geometrik Şekiller
Bu aktivite için gerekli olan materyaller :pipet,makas ve ip, pipetler farklı boylarda kesilip içerisinden ip geçirilir,üçgen için 3 tane aynı boy pipetten,kare için 4 tane aynı boy pipet'ten elde edip içerlerinden ip geçirilerek yapılan bir aktivite,aslında oyun gruplarında çocuklar için güzel bir aktivite olur.
B.E.O:'Geometrik şekiller'
19 Şubat 2009 Perşembe
Penguen Lapbook
.........................................................
"Lapbook nedir" diyenler icin kisaca; icinde bir konu hakkinda cesitli bilgi ozetleri, resimler, oyunlar, vs iceren dosyacik diye aciklayabiliriz. Her yas icin lapbook yapilabilir, sadece cocuklar icin degil. Daha detayli bilgi icin su sayfalari inceleyebilirsiniz:
Wikipedia
Lapbooking
Lapbook Ladies
Ilk lapbook denememizi penguenlerle yaptik. Arastirmasi, hazirlamasi, bir araya getirmesi oldukca zamanimi aldi ama cok da eglendigimi soylemeliyim. Kendimi ortaokulda donem odevi hazirliyormus gibi hissettim. Odevimi ogretmenime, yani kizima sundumda ise cok daha mutlu oldum cuku bana tam not verdi kendisi. :-)
Lapbook hazirlamak cok zevkli, bir konuyu onunla calismak ise cok daha zevkli.
Iste lapbookumuz, detaylari ve hangi bilgiyi hangi siteden aldigimiz. (fotograflarin daha kolay incelenmesi icin boyutlarini biraz daha buyuk tuttum, ustune basip gorebilirsiniz)
Gerekli Linkler
Zarflar: Lapbook Lessons'da buyuk ve kucuk boy zarf cizimleri
Kapak sayfasi:
- Penguen kes - yapistir. DLTK Kids Penguin Craft Template
- montessorimakers yahoo group'tan "Sandpaper Letters"in P harfi... kesip zimpara kagidina tersten cizip kesilmis
- Internetten bulunmus farkli penguen fotograflari
- Penguenler hakkinda gercekler. Nerede yasarlar? --> Antartika, Ne tur hayvanlardir? ---> Kus, Ne yerler? ---> Balik (daha detayli gercekler de var tabi ama 3 yas icin bu kadar yeterli bence. Fotograflar internetten.
- Penguen turleri: Lapbook Lessons / Penguins adresindeki penguin types 1 & 2 dosyalari
- How to draw a penguin? - Penguen nasil cizilir? - ilk bes asamasinin 5 kat kagida cizimis hali.
- Penguen hayat donencesi. Lapbook Lessons / Penguin sayfasinda penguin life circle.
- "Kucuk Penguen Kitabim" - Kidzone / Itsy Bitsy Penguin Book'un fotograf programi ile Turkcelestirilmis hali.
- Penguenlerin sapkalarini esleme oyunu: Homeschool Share / Penguin Match File Folder Game
- Penguenleri sayma oyunu. Penguenler: Count the penguins worksheet. Ilk dokuz sayi icin 9 farkli sayma sayfasi yapip bastim.Yumurtalari: Lapbook Lessons / Penguins'de penguin egg.
Archi*Sugar
17 Şubat 2009 Salı
B.E.O.-"Geometrik Şekiller"
Aras ve geometrik şekiller.... Oğlumun en sevdiği sanırım yıldız ve daire. Birini çok iyi tanıyor birini ise söyleme telaşında daye daye diye evin içinde dolaşıyor...
Bu haftanın aktivitesi için gerekli herşey mevcuttu zaten. Neler yaptık o halde birbir anlatalım:
Önce Şekiller ile ilgili Brainy Baby DVD mizi baştan sona izledik
Sonra ikişerli olarak hazırladığım "Şekiller" (kavram kartları) kartlarıyla eşleştirme yapmaya çalıştık.
Evdeki oyuncaklarımızdan faydalanark kartlarla şekilleri eşleştirdik.
Bunlar dışında evdeki eşyalarda şekiller bulmaya çalıştık mesela halısında yıldızlar var, saat daire şeklinde gibi...
Sevgiler...
16 Şubat 2009 Pazartesi
BEO- Geometrik Sekiller
Bu haftanın konusu zaten bizim sürekli yaptıgımız etkinliklerden biri oldugundan daha önceki fotolarımız detayları göstermese bile bu haftanın aktivitesine yazmak istedim. Önce el işi kagıtlarından cesitli geoemtrik sekiller kesip buyukce bir kagıda yapıstırdık, mavi ücgen, kırmızı kare, sarı daire ve yesil dikdörtgen. Yine mavi, kırmızı, sarı ve yesil kapların içine de, mısır, kırmızı mercimek, yesil mercimek ve fasulye koydum. Doruk da bunları renklerine uygun olarak, sekillerin icine doldurdu.
Sekillerle ilgili bir de surekli oyun odasının kapısında asılı olan Poldi serisinden Şekiller posterimiz uzerinde konusuyoruz.
Bu posterde farklı farklı objelerin icinde geometrik sekillerin de bulundugunu gormus oluyor.
Sevgiler
www.dorukveneslihan.blogspot.com
13 Şubat 2009 Cuma
İletişim Araçları Yapbozu
Bu haftanın konusuna uygun olarak iletişim araçları yapbozu yaptım.Bu elektronik olanlar haricinde mektup, gazete, kitap, dergi gibi yazılı iletişim araçları da var ama onları da belki ilerde yaparım diye düşündüm...
Bu ilk yapboz denememde kullanılan temel malzemeler;
kalın mukavva
maket bıçağı
ilgili araçların fotoğrafları
laminasyon için şeffaf yapışkan
mantar pano raptiyesi(sivri uçları özenle kırılmış)
japon yapıştırıcı ve prit
ahşap görünümlü kaplama malzemesi
Bilgisayardan çıkarılan resimler mukavva üzerine yerleştirilip sınırları çizilir ve maket bıçağı ile kesilerek yerleri çıkarılır.Bu çıkan kısımların üzerine kendi resimleri yapıştırılıp laminasyonu yapılır ve mantar pano raptiyesi japon yapıştırıcı ile yapıştırılır.
Mukavvanın üzeri ahşap görünümlü yapışkan ile kaplanır, ters taraftan maket bıçağı ile yine kesilip fazlalıklar çıkarılır.
Alt kısıma da aynı ebatta bir mukavva yapıştırılır.
Yaptıktan sonra başladık oynamaya.Resimler O'na çok tanıdık geldi, hepsinin yerlerini buldu, gerçekleri ile resimlerini inceledi, karşılaştırdı.
Bu tarz tek parçalı yapbozları artık kolayca yapabildiği için, öncelikle birkaç hafta bu şekilde kullanıp daha sonra her resmi iki parçaya ayırıp, ikinci kısımlarına da tutacak yaparak ikili yapboza çevirmeyi düşünüyorum.
Yeni nesil “teknoloji kurdu” olarak doğuyor!..
Cep telefonları da ilk tanıştıkları teknolojik araçlardan biri.
Mete’nin de ilk öğrendiği şey müzik seti, televizyon ve fotoğraf makinesinin nasıl çalıştığı oldu.
Bu araçların nasıl kullanıldığını öğretmeye gerek yok sanırım. Baka baka öğreniyorlar.
Cep telefonunu başı ile omuzu arasına sıkıştırıp konuşması da bunun açık bir delili.
Mete son günlerde gelişmiş cep telefonu ile tanıştı. Göstermenize gerek yok. O zaten deneme yanılma yolu ile nasıl çalıştığını öğreniyor.
Eline geçirdi mi cep telefonunu, hemen uçak fotoğraflarını buluyor ve tek tek inceliyor.
İnanın ben bu telefonların nasıl çalıştığını hala bilmiyorum.
B.E.O. - "Iletisim Araclari" / Pul Koleksiyonculugu
Bizim ailemizde su anda kardesim ve esim en buyuk pul koleksiyonerleridir. Tum aile bir sekilde pul koleksiyonu yapmaya bir sure devam etmisse de pul askina sadik kalan ve bugune kadar en iyi sekilde devam ettiren bu iki kisi olmustur. Dedemin ve hatta dedemin babasinin pullarini koleksiyonuna dahil edip daha cok Osmanli pullari biriktiren kardesim mi yoksa tum dunya ama gercekten adini dahi ilk defa duydugum en ufak ada kalmazcasina tum dunyanin pullarini toplayan esim mi bu konuda daha onde bilemiyorum.
Bildigim birsey varsa o da ikisinin arasindaki pul alisverisinin, birbirleri icin pul toplamalarinin, her seferinde zarflarca pullari birbirlerine vermelerinin hatta bazen saatlerce defterlerini birlikte duzenlemelerinin muhtesem bir paylasim oldugu.
Kucuk kizimiz icin uzun zamandir bir pul defteri almayi ve onun da kucuk bir koleksiyona sahip olmasini istiyorduk. Babasinin ve teyzesinin degerli pullarina sahip olmasi icin henuz cok erken ama eger bir yerden baslayacaksa, iste o gun, bugun.
Esim kizimiz icin bir suredir cift olarak pullar topluyordu. Pullarla tanismasi, icindeki dunyayi kesvetmesi, onlara nasil bakmasi gerektigini ogrenmesi ve onlarla kucuk oyunlar oynamasi icin kucuk bir koleksiyon hazirladi.
Dun, kendisini pullari ile tanistirdik. Once her pulun esini bulduk. Tek tek ozenle onlari zarflarina yerlestirdik. Buyutecle kucucuk dunyalara girdik, inceledik, uzerinde yorumlar yaptik. Sonra katalogu acip icinden elimizdeki pullari bulduk.
Pullar, pul zarflari, buyutec ve katalog dortlemesi, tahmin ettigimden cok daha etkiledi Defne'yi. Hayranlikla pullarini inceledi saatlerce. Katalogun sayfalarini tek tek arastirip pullarini buldu, bizlere gosterdi. Isi bitince de kutuphanesinde pullarina cok hos bir yer hazirladi ve yarin tekrar bakmak uzere ozenle oraya yerlestirdi.
Sanirim zamanlama cok dogru oldu...
Her pul ayri bir dunya. Tum dunyalari kesvetmen dilegiyle melegim...
Archi*Sugar
11 Şubat 2009 Çarşamba
Sevgililer Gunu Aktiviteleri
......................................................................
Sevgililer gununu insanin canindan, kanindan, kalbinden cikmis bir sevgili ile paylasmasindan daha tatli ne olabilir. Iki haftadir cesitli kirmizi, pembe, kalpli, sevgi dolu aktiviteler yapiyoruz kizimla. Birkac tanesini fikir vermesi acisindan paylasmak istiyorum.
Kalplerle hayvan sekilleri yapma:
Cesitli websitelerinde farkli ornekler var ayrica kendi hayalgucunuz de yardimci olacaktir. Birkac ornek site:
DLTK's Growing Together - Kelebek motifi
Valentine's Day Butterfly - Kelebek
No Time For Flashcards - Kelebek
Kid's Crafts - Kelebek, fare, kedi, fil
Kalp kartlari esleme:
Teaching Montessori blogundan aldigim cok benzer kalp sekillerini bastim ve laminasyonunu yaptim. Esleme oyununu cok seven kizim icin eglenceli oldu. Ayni kartlarla memory oyunu da oynamak mumkun. Daha once yayinladigim kar taneleri esleme oyununa benzer bir oyun.
Kalplerle sayma:
Activity Village sayfasindan yukledigim sayi - nokta esleme oyununa bayildi kizim. Adresi surada: Valentine Number Match
Sevgililer Gunu sinirli boyama:
Internette binlercesi var, google'dan kolaylikla arayip bulabilirsiniz. Herhangi bir google aramasi.
Kagit Cocuk Giydirme:
Activity Village'in kagit cocuk giydirme bolumu harika. Buradaki Sevgililer Gunu temasi da cok tatli gercekten. Kagit bebekleri bastiktan sonra lamine ederseniz daha dayanikli olur ve daha uzun zaman oynanabilir. Adres: Paper Dolls
Sevgiyle kalin...
Archi*Sugar