Yasal Uyari

Aksi belirtilmedikce bu sitede yayinlanan tum yazilarin ve fotograflarin telif hakki yazarina aittir. Izinsiz yapilan tum alintilar icin hukuki yollarin acik oldugu hatirlatilir.
-----------------------------------------

Tanitim

Bu blog, cok yazarli olup Montessori Egitimi mail grubu uyelerinin yazilarindan olusmaktadir ve Montessori Egitimi ile ilgili yazilar icermektedir. Yazarin ismi (ya da takma ismi) yazinin genelde basinda ya da sonunda yer almaktadir.

Buyuyorum Egleniyorum Ogreniyorum aktiviteleri her iki haftada bir konu degistiren ve uyelerimizin cocuklar ile yaptigi calismalari icermektedir.

Buyrun, hosgeldiniz...


21 Aralık 2008 Pazar

Dokunma Duyusu

Archi*Sugar Esra & kizi Defne (3 yas)
...................................................................

Dokunma duyumuzu gelistirmek icin sik sik farkli dokulardaki objeleri inceliyoruz. Bunun icin cok kucuk yastan baslayarak bir doku torbasi / sepeti / kutusu olusturulabilir. Soguk / sicak, sert / yumusak, puruzlu / puruzsuz gibi kavramlar en iyi dokunarak ogretilir cocuga.

Biz de bu aktivite kapsaminda cesitli calismalar yaptik. Iste dordu:

* Ravensburger'in hayvanlar ve yavrulari dokunma oyununu oynadik. Bu kutucukta 20 x 20 cm'lik 8 hayvan karti bulunmakta. Her kartta hayvanin gercek hayattaki tuylerinin benzeri bulunmakta ve cocuk bunlara dokunarak hangi hayvanin tuyunun nasil oldugunu anlamakta. Ayrica hayvanlarin yavrulari da yap-boz seklinde cikabilmekte. Kizimin cok begendigi bir kutucuk, bu. Ozellikle kedinin tuylerine bayiliyor. Kutunun Ravensburger sayfasindaki tanitimi su adreste.


* Ikinci calismamiz, dokunma tabletleri. Montessori'nin dokunma tabletlerinin aslini su adreste gorebilirsiniz. Bu tabletleri gecen sene hazirlamistim. Tabletler, sert ve yumusak bolumleri olmak uzere uc taneden olusuyor. Ilkinde sert ve yumusak bolumler esit olarak ikiye ayriliyor. Ikincisinde esit 5 cift var. Ucuncusunde ise sert olan kisim daha buyuk olmak uzere yine 5er tane var. Ben, sert olan kismi zimpara kagidinindan, yumusak olan kismi ise keceden yaptim. Sert ve yumusak arasindaki farki anlatmak icin ideal bir sistem.


* Ucuncu calismamiz, dokunma silindirleri ile oldu. Dokunma silindirleri, cocugun dokunarak esini bulmasina yarayan silindirler. Her silindirin dokusu farkli. Kucuk cocuklar, eslemeyi bakarak yapabilirler. Daha sonra gozleri kapali olarak esini bulabilir.


* Dorduncu olarak termik siseleri dokunarak eslemeyi ilk defa denedik. Daha once su yazimda termik siseleri anlatmistim. Hep sicak / soguk kavramlari icin kullanmistik bugune kadar. (Fotografini cekmeyi unuttugum icin fotograf ekleyemiyorum. Bir daha yapip fotoyu ekleyecegim) 6 tane birbirinin esi siseye uc cift olmak uzere soguk, ilik ve sicak su koyduk ve sadece dokunarak isilarina gore siseleri esledik. Cok basarili bir calisma oldu ve cok hosumuza gitti, hemen tekrarlayacagiz!

Biz cok eglendik, ya siz? :-)

Archi*Sugar
........................................................
Diger BEO Aktivitelerimiz

Hiç yorum yok: