Yasal Uyari

Aksi belirtilmedikce bu sitede yayinlanan tum yazilarin ve fotograflarin telif hakki yazarina aittir. Izinsiz yapilan tum alintilar icin hukuki yollarin acik oldugu hatirlatilir.
-----------------------------------------

Tanitim

Bu blog, cok yazarli olup Montessori Egitimi mail grubu uyelerinin yazilarindan olusmaktadir ve Montessori Egitimi ile ilgili yazilar icermektedir. Yazarin ismi (ya da takma ismi) yazinin genelde basinda ya da sonunda yer almaktadir.

Buyuyorum Egleniyorum Ogreniyorum aktiviteleri her iki haftada bir konu degistiren ve uyelerimizin cocuklar ile yaptigi calismalari icermektedir.

Buyrun, hosgeldiniz...


5 Şubat 2009 Perşembe

Pembe Kule ve Kahverengi Basamaklar

Esra (Archi*Sugar) ve kizi Defne (3 yas)





Pembe kule ve kahverengi basamaklar belki de Montessori egitiminin en taninmis iki materyali. 3-6 yas doneminde kullanildigi gibi 6 yas sonrasinda ilkokul doneminde matematik ve geometri derslerinde de kullaniliyor.

Amac: Buyukluk ve siniflandirmayi uc boyutlu olarak insa etmek. Matematige hazirlik. Hareket koordinasyonu. El - goz koordinasyonu. El kullanimini gelistirmek.

Margaret Homfrey'in pembe kule ve kahverengi basamak derslerini cok faydali bulacaksiniz.

Boyutlar:
* Pembe Kule: 10x10x10, 9x9x9, 8x8x8........., 1x1x1 cm buyuklugunde 10 masif ahsap kup.
* Kahverengi Basamaklar: 10x10x20, 9x9x20, 8x8x20,......., 1x1x20 cm buyuklugunde 10 masif ahsap dikdortgen prizma.

Tanitma:
Pembe kule: Her bir kup tek tek bulundugu yerden calisma halisina tasinir. Tasima iki el ile her bir kubun agirligi hissedilerek yapilir. Calisma halisina karisik konan kupler buyukten baslayarak kucuge dogru yukari dogru dizilir. Kupler, her Montessori materyalinde oldugu gibi kendi hatasini gosterecek sekilde tasarlanmistir. Cocuk yanlis kubu koydugunda bir sonraki asamada yanlis yaptigini hemen gorur ve duzeltir. Ogretici yanlis yaptigini soylememelidir.

Kuleyi kupleri birbirinin ortasina koyarak insa etmeyi cok iyi ogrendikten sonra, kupleri birbirinin kosesine koyarak insa etmeyi ogrenirler.

Gecmisten bir fotograf

Uc asamali ders ile "buyuk", "daha buyuk", "en buyuk", "kucuk", "daha kucuk", "en kucuk" kavramlari ogretilir.

Daha sonraki matematik ve geometri derslerinde kupler, "kare", "kup" tanitiminda cm ve dm farklarinda, agirlik calismalarinda kullanilir. Kullanim alani cok genistir.

Montessori Mom
Montessori World
Montessori AMI Primary Guide

Kahverengi basamaklar: Dikdortgen prizmalar calisma halisina karmasik bir sekilde konur ve genelde buyukten baslayarak kucuge dogru bir basamak olusturacak sekilde dizilir. Dogruluk kontrolu yine kendiliginden olur. Yanlis prizma kendini hemen gosterir.

Daha sonra matematik derslerinde "kare", "kup" tanitiminda kullanilir. Ornek: 4 tane en kucuk prizma ikinci prizmayi olusturur.

Montessori Mom
Montessori World
Montessori AMI Primary Guide

..............

Pembe kule ve kahverengi basamaklar ayri ayri ogrenildikten sonra birarada da kullanilir.

Genisletilmis dersler (extensions) icin su siteleri inceleyebilirsiniz:
Montessori Trainings
A bit of this and a bit of that
Our Montessori Story
Montessori Free Fall
Montessori By Hand
A Thousand Joys
.................

Bizim pembe kulemizi ve kahverengi basamaklarimizi Italya'da bir marangoza yaptirdik. Montessori materyalleri satan firmalarindan hazir almak mumkun ancak fiyatlari oldukca yuksek. Marangozumuz boyama isi yapmadi, bu isi bize birakti. Ancak ham halleri o kadar cok hosuma gitti ki boyamadim. Simdilik dogal halleri ile kullaniyoruz ve cok hosumuza gidiyor. Boyle yapmakla dogru yaptigima Margaret Homfrey'in dersini dinledikten sonra sevindim. Cunku kendisi "eger boyayacaksaniz cok acik pembe olmasina dikkat edin cunku renk koyulastikca boyutlar arasindaki farkliligi gormek zorlasir" diyor.

Montessori sinifinda pembe kule ust uste yerde ve kahverengi basamaklar ise yan yana rafta siralanmis olarak bulunuyor. Ancak biz, ustu acik bir hasir kutuda sakliyoruz. Evde herseye yer bulmak kolay olmuyor.

Genisletilmis dersler icin Montessori Training sitesindeki aciklamalarin ciktisini aldim ve fotograflari lamine ederek ayri bir yerde sergiledim. Kizim bu bunlarla calismak istediginde fotograflari alip kullaniyor ve fotograftakinin aynisini yapiyor. Ayrica kendi kendine buldugu genisletmeler de var. Sanirim her cocuk kendi hayalgucu ile yeni seyler uretiyor.

2 yorum:

Sevde dedi ki...

Gerçekten çok güzel, sitenizi çok beyendik takip etiklerim arasına sizi ekliyorum..
Ellerinize sağlık
Sevgiler

biranneikimelek dedi ki...

sevgili archi sugar bu blokları boyadınızmı ve neyle boyadınız
bilgi verirmisiniz?