Yasal Uyari

Aksi belirtilmedikce bu sitede yayinlanan tum yazilarin ve fotograflarin telif hakki yazarina aittir. Izinsiz yapilan tum alintilar icin hukuki yollarin acik oldugu hatirlatilir.
-----------------------------------------

Tanitim

Bu blog, cok yazarli olup Montessori Egitimi mail grubu uyelerinin yazilarindan olusmaktadir ve Montessori Egitimi ile ilgili yazilar icermektedir. Yazarin ismi (ya da takma ismi) yazinin genelde basinda ya da sonunda yer almaktadir.

Buyuyorum Egleniyorum Ogreniyorum aktiviteleri her iki haftada bir konu degistiren ve uyelerimizin cocuklar ile yaptigi calismalari icermektedir.

Buyrun, hosgeldiniz...


14 Mayıs 2008 Çarşamba

Cocuk ANNE olunca

Archi*Sugar Esra & 2,5 yasinda kizi Defne
.........................................................................
Anneler gunu haftasina denk gelmesi nedeniyle daha da derin bir anlam tasidigi icin konuyu secen sevgili Akin Abi'ye cok tesekkur ediyorum.

Anne ile ilgili aklima birkac fikir geldiyse de bu sefer degisik birsey yapmak istedim. Ve bir gunlugune kizim Defne (2,5 yas) benim annem olsun, ben de onun cocugu olayim dedim. Defnem benim icin yemek pisirsin, beni yikasi, giydirsin ve uyutsun. Yani annesinin ona hergun rutin olarak yaptigi siradan islerin bir kismini bu sefer, o annesi icin yapsin. Tabi belki 6-7 yasindaki bir cocuk icin cok kolay bir aktivite olabilecekken, 2,5 yasindaki bir cocuk icin bu saydiklarim oldukca zor ve kapsamli birer is haline gelebiliyor.

Babamizin da yardimlari ile, dun, ben oturdum, Defnem benim icin calisti.

* Oncelikle 1 kilo bezelyeyi tek tek ayikladi! Yere dusen bir iki taneyi saymazsak oldukca basarili bir calismaydi. Ustelik benim kizim gibi sabirsiz bir cocugu bile tam 1 saat hic kesintisiz oyaladi.


* Sonra, Defnem benim icin pizza pisirdi. Once babasi hamur icin gerekli malzemeleri hazirladi.

Sonra Defne, ekmek pisirme makinasina hamur icin gerekli tum malzemeleri tek tek koydu.

Hamurun hazir olmasini sabirsizlikla bekledik. Hamur 1,5 saat icinde pisip bir sure de bekledikten sonra babamiz tepsiye yaydi. Defne de babasiyla birlikte catalla hamura kucuk delikler acti.

Domates sosunu tek basina surdu.

Peynire elini surmeyi sevmedi, onu babasi yerlestirdi. Ama zeytinleri tek tek koymaya bayildi!

Hazir olan pizzayi firina yerlestirdi ve firini acti. Firinin penceresinden sik sik pizzasini kontrol etti.

Pisen pizzayi babamiz firindan cikarip tabaklara servis yapti ve kucuk kucuk kesti. Defne, babasinin sarabi acmasina da yardimci oldu.

Tabi benim yemegimi bana Defne yedirdi! Tek tek, hic itiraz etmeden yemegimi yedim. Cok cok lezzetli bir pizzaydi. Hele boyle bir perinin eli degince, siz hayal edin ne lezzetli oldugunu. :-)))

Yemegimiz bitince biraz oynadik, birkac Montessori aktivitesi yaptik. Babamiz da bize yardimci oldu. Her gece yaptigimiz banyo, bu sefer cok cok farkli oldu. Bu sefer ben Defne'yi degil, o beni yikadi. Ve inanin hic bu kadar eglenmemistik! Yaklasik 1 saat kuvetin icinde oturduk, bir suru oyunlar oynadik, sarkilar soyledik, dusun altinda oturup sarildik.

Dustan sonra Defne, benim giyinmeme yardimci oldu. Fonu tuttu, sacimi kuruttu. En sonunda da sanirim gercekten ben onu degil, o beni uyuttu. Cunku ondan cok daha once uykuya daldigima eminim. Ikimizde hic kesintisiz cok derin bir uyku uyuduk. Bu uzun banyo ikimize de iyi geldi anlasilan.

* Defne'ye bu konu kapsaminda aile bireylerinin tek tek fotograflarindan olusan bir kucuk album hazirlamayi dusunuyorum.

Not: Dun aksam kuvetin icinde oturmus, Defne'nin neseyle bardaklari suyla doldurup benim basimdan dokmesini izlerken, boyle bir aktiviteyi baslatmis olmaktan ve boyle guzel insanlarla tanisip devamini getirmekten oylesine mutluydum ki. Bu aktiviteler sayesinde cocugumuzla kaliteli zaman gecirmek icin birer firsat yarattigimizi dusunuyorum. Dun, Defne daha once hic yapmadigi bircok seyi yapti ve hem o hem ben cok eglendik.

Archi*Sugar

9 yorum:

KEO dedi ki...

Esra çok güzel bir aktivite olmuş bu.Biliyor musun Defne'cik fotoğraflarda sanki 2,5 değil de 6-7 yaşında bir kız gibi görünüyor.Ne kadar akıllı, herşeyi bilinçli yapıyor, daha şimdiden çok becerikli, maşallah ona annesi...

Punto dedi ki...

Gerçekten güzel aktivite olmuş. Kutluyorum. Defne için kendine güven bakımından müthiş bir gün olmuş.

Eren Derin dedi ki...

Cok güzel bir aktivite olmus. Defne'yi gercekten tebrik etmek lazim :)) Hic sIkIlmadan aktiviteyi gerceklestirmis.

Bizim daha bir aktivitemiz yayinlanmadi. Ama diger arkadaslarin yaptiklarini uyguluyoruz. Ayni seyleri yayinlamak diger arkadaslar icin belki sIkIci olabilir diye düsünüyorum.
Sevgiler,
Meltem

Ben Ona Resmen Asigim dedi ki...

Esra çok güzel bir aktivite olmuş.İnsan yapamayacaklarını düşünüyor ama onlar bizim düşündüğümüzden daha büyümüşler.

Bora benim annem olmayı kabul etmedi. Bende haftasonu aktivetimizi yapıp yayınlayacağım. Ona anneciğim seni ben şiirini ezberletmeye çalışıyorum pek beceremiyor daha, bakalım ne sonuç alacağız.

Yeliz dedi ki...

Okurken ve resimlere bakarken bundan bir kac sene sonrasini düsündüm, kizimin cabuk büyümesi icin sabirsizlandim. Mutlaka ileride deneyecegim bu aktiviteyi. Cok güzel gercekten.

Sinem dedi ki...

Bloğuna yorumu yazmıştım Esra'cım ama burdan da seni tebrik etmek istedim. Çok zekice bir fikir. Bayıldım bittim. Biran önce hayırlısıyla kızım olsun, büyüsün ve biz de bu aktiviteyi yapalım istedim. :)

Resmiye dedi ki...

Gerçekten çok güzel bir aktivite olmuş. Sizin içide çocuk olmak bir o kadar eğlenceli olmuştur.Benim oğlumda birilerine yemek yedirmeye bayılyor. Çoğu zaman onun yedirme hızına yetişemiyoruz.

sib dedi ki...

Esracım, Allah hayırlı-sağlıklı-akıllı olarak uzun ömür versin bütüüüün bebişlerimize..
hani az kıskanmadım değil, rol değişimini falan:P
ellerine sağlık Defne Anne' nin:)))) nefis görünüyor herşey, nefis

gezencezve dedi ki...

cok guzel bir aktivite olmus..
"Yemegimiz bitince biraz oynadik, birkac Montessori aktivitesi yaptik."demişsiniz bu aktiviteler konumuz değildi belki ama onlarıda ekleseydiniz ne güzel olurdu:)